Cum e treaba cu giratoriile

Intersectiile cu sens giratoriu mi se par o varianta foarte buna pentru intersectiile nesemaforizate, in zonele cu trafic nu foarte aglomerat. E o modalitate simpla de traversat intersectia fara sa stai inutil la un rosu care nu se mai termina si fara sa te uiti in 20 de parti sa vezi care cum intra, cum e cazul in intersectiile normale, fara semafor.

Dar nu toata lumea le apreciaza, citeam mai demult ca americanii le urasc pur si simplu, pentru ca nu stiu cum sa se incadreze in ele. Europenii le utilizeaza din ce in ce mai mult, daca ati circulat prin mici localitati din Franta si Italia stiti ca acolo sunt extrem de dese. Oamenii s-au obisnuit cu ele, dar stiu sa si circule prin ele. Rapid, civilizat, fara frane bruste sau claxoane isterice.

In imaginile de mai sus vedeti o astfel de intersectie din Mayhem, Germania. E adevarat nu e una facuta cu cap, desi e indicata bine si nu-ti trebuie multa minte ca s-o intelegi. Uitati-va cum intra nemtii in intersectia asta… eu aveam o impresie mai buna despre ei, clar.

La noi, giratoriile sunt o buna modalitate de a diferentia soferii de posesori de carnet. La noi, nu-i exclus sa intre unul peste tine (la propriu), cand tu esti deja in giratoriu, la fel cum, daca sunt doua benzi de intrare sunt toate sansele ca ala de langa tine s-o tina drept (peste tine), de parca in giratorii nu s-ar respecta benzile.

via Carscoop

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.