Hyundai Veloster, urmasul asimetric al coupe-ului si concurentul lui VW Scirocco

A debutat la Detroit si clar avem ce sa discutam despre el. Hyundai Veloster se vrea un fel de urmas neconventional al Coupe-ului, dar vine cu o filosofie complet diferita.

Masina se vrea una accesibila (va costa cam 17.000 de dolari in America), dar ofera multa inovatie pentru acesti bani. S-o luam cu inceputul. Veloster este un coupe/hatchback sportiv, care vine cu un design asimetric. Masina are o singura portiera pe partea soferului, dar doua portiere pe partea pasagerului. Portiera din spate este destul de ingusta si are clanta disimulata in montantul spate pentru a nu altera imaginea de coupe. Nu prea gasesti o asemenea asimetrie la alti constructori, iar Hyundai mizeaza pe acest element, in primul rand unul practic, pentru ca permite accesul lejer la locurile din spate.

Hyundai Veloster art1 Hyundai Veloster, urmasul asimetric al coupe ului si concurentul lui VW Scirocco

Designul este unul sportiv, dar in vreme ce nu am neaparat probleme cu partea din fata, spatele nu stiu inca daca-mi place sau nu. Din poze parca nu-mi place, va trebui sa vad masina “pe viu” ca sa-i pun eticheta. Spatele mi se pare cam prea ridicat, nici “scobiturile” de interior ale stopurilor nu ma prea incanta, dar imi plac cele doua iesiri ale esapamentului plasate central.

Hyundai Veloster art2 Hyundai Veloster, urmasul asimetric al coupe ului si concurentul lui VW Scirocco

Interiorul nu e cine stie ce surpriza, dar arata bine, cu toate ca mie nu-mi plac consolele “romb”, “scurse” cumva catre podea. Dar, repet, nu e rau si promite o atmosfera sportiva, din ce se vede in poze.

Deocamdata a fost anuntat un singur motor, unul pe benzina, de 1,6 litri si 138 CP. Veloster mizeaza pe economie si nici nu va fi foarte scump, asa ca motorul si nivelul de putere incearca sa ofere si performante bune, dar si un consum decent (cam 6 litri/100 km, extraurban). In echiparea standard se va oferi o cutie manuala, cu 6 trepte, dar se va putea opta si pentru una cu dublu ambreiaj, tot cu 6 trepte.

Hyundai Veloster art3 Hyundai Veloster, urmasul asimetric al coupe ului si concurentul lui VW Scirocco

Hyundai Veloster este cumva un urmas al Coupe-ului, in gama de pret, dar difera foarte mult de acesta, la nivelul conceptiei. Mie mi-a placut mult Coupe-ul, ultima generatie, nu si prima, pentru designul simplu si silueta clasica. Imi place si acum, dar Veloster este altceva, va apela la alt gen de clienti. Este concurent cu VW Scirocco si cu toate ca va fi ceva mai ieftin (asa cred) trebuie sa spun ca, la momentul asta, din poze, prefer modelul german.

Voua va place?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.