Politia vrea sa pedepseasca soferii agresivi. Dar cum se dovedeste agresivitatea?!

Initiativa politiei nu e noua, dar saptamana asta se discuta in Parlament. Si ar putea fi aprobata, desi raman o multime de semne de intrebare referitoare la cum ar putea fi dovedita agresivitatea in trafic.

Stiti toti ca in traficul din Romania domina tupeul, iar soferii agresivi sunt la ordinea zilei. Tiparul nu urmareste o anumita marca de masini, ci lipsa educatiei si agresivitatea gratuita a unor soferi pentru potolirea carora nu exista legi. Exista multi soferi care, pentru o mica greseala, reala sau inchipuita, ajung sa-ti franaze in fata, sa injure cat pot ei de bine, eventual sa si coboare pentru a-si rezolva probleme le orgoliu generate de anumite frustrari.

soferi enervanti Politia vrea sa pedepseasca soferii agresivi. Dar cum se dovedeste agresivitatea?!Chiar zilele trecute am vazut la tv cum un specimen din asta a coborat pentru a administra cateva picioare portierei unei masini care l-a deranjat in trafic, pana la urma rupand oglinda masinii vinovate. Pentru “eroul” respectiv n-a contat faptul ca la volanul masinii se afla o femeie, tocmai din cauza asta spun ca frustrarile lor genereaza jungla din trafic.

Evident, politistii s-au trezit si ei ca e prea mult si vor legi mai aspre. Legea prevede in acest moment ca doar cei care fac semne obscene si injura pot fi pedepsiti cu amenda. Aratati-mi mie un sofer amendat pentru asa ceva! Nu se intampla, pentru ca politia nu e acolo sa vada.

Acum, politistii vor ca, pe langa dosarul penal aferent, cei care sunt agresivi in trafic sa fie sanctionati si de cei de la “rutiera”. Adica sa li se suspende permisul timp de 6 luni sau chiar un an, pana se calmeaza si revin la sentimente mai bune. Teoretic, e foarte ok. Sunt ok si definitiile incercate de politisti pentru agresivitatea in trafic:

În noul Cod Rutier, poliţiştii vor ca cei care se bat în trafic, pe lângă sancţiunile de ordin penal, să rămână şi fără carnet de conducere. Lucian Diniţă a declarat că instituţia pe care o conduce le-a făcut deja parlamentarilor o listă de comportamente “agresive” în trafic. Câteva dintre exemple: “depăşirile repetate, în zigzag ori frânarea bruscă, slalomul printre maşini” ar urma, dacă parlamentarii susţin iniţiativa Poliţiei, să fie pedepsite de noul Cod Rutier. Parlamentarii trebuie însă să definească ce înseamnă “agresivitatea”, dar şi să stabilească modul în care aceasta va fi dovedită. sursa: Gandul

Bun asa! Sa zicem ca parlamentarii adopta legea cu definitii cat mai clare ale comportamentului agresiv in trafic. Ramane insa o mare problema.

Cum este dovedita agresivitatea in trafic?!

Pai nu prea poate fi dovedita. Sa zicem ca cineva face plangere la politie impotriva altcuiva, pentru diferite manevre, injurii si asa mai departe. Si ce daca? Va fi cuvantul reclamantului impotriva cuvantului celui reclamat (care va spune, evident, ca nu s-a intamplat nimic). Politia n-are ce sa faca in cazul asta.

Ahh, si banuiesc ca stiti, chiar daca filmati un astfel de incident, proba voastra video n-are nici o valoare. Eu am o camera cu care filmez uneori din masina, dar nimeni nu va accepta, oficial, filmarea mea. Legea spune ca proba poate fi doar inregistrarea politiei, cu aparatele lor omologate.

Ghici ce? Legea va fi probabil adoptata, dar nu se va schimba nimic. Tocmai pentru ca nu se poate dovedi. Si pentru ca, asa cum am mai spus, politia nu e pe strazi, sa vada si sa sanctioneze. Solutia e asta: pana la civilizarea animalelor din trafic, politia sa fie pe strada si sa-si faca treaba. Sa opreasca, sa amendeze, sa incatuseze, daca e cazul.

Altfel, vom avea o lege care nu are efecte, iar soferii vor trebui sa se descurce in continuare, fiecare cum pot.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.