Masini rare: Maserati Quattroporte IV

Nu, nu vorbim de modelul actual, pentru ca il stim toti si nu e chiar rar. Printre cei care-si permit masini de 100.000 euro. Si nu vorbim nici despre primele 3 generatii Quattroporte, produse intre anii ’60 si 1990.

Ma refer acum la a patra generatie, o masina deosebita pentru mine, care m-a fascinat intotdeauna. In primul rand uitati-va la ea. Este atat de simpla, dar pare atat de moderna! Un exemplu de design fara cine stie ce linii complicate, care trece insa cu brio testul timpului. Omul care a desenat-o, Marcello Gandini, a mai facut si Lancia Stratos, dar si aproape toate Lamborghini-urile de pana la Diablo.

Maserati Quattroporte IV Masini rare: Maserati Quattroporte IV

In Romania, am vazut demult, prin anii ’90, un singur exemplar. Va dati seama ca, desi nu obisnuiesc sa ma holbez insistent pe langa masini, am facut o exceptie. Pur si simplu ma fascineaza, este un model de discretie, stil, forta, cum vreti sa-i mai spuneti.

Are mai multe motoare, dar cel de baza este un V6 de doar 2 litri, biturbo, facut special pentru piata italiana, pentru a evita taxele mari pe capacitatea cilindrica. Nu-i o problema insa, pentru ca motorul produce 287 CP/6.500 rpm si permite o viteza maxima in jurul a 250 km/h.

Maserati Quattroporte IV a Masini rare: Maserati Quattroporte IV

Urmatorul motor este tot un V6, dar de 2,8 litri, biturbo, care produce – culmea! – 284 CP/6.000 rpm, cu 3 CP mai putin decat motorul mai mic. Insa, acest propulsor a fost considerat util pentru ca permite performante mai “relaxate”, in ton cu prestanta masinii. In aceasta versiune, Quattroporte ajunge la 100 km/h in 6 secunde si atinge 260 km/h.

Cel mai performant motor este insa un V8 de 3,2 litri, tot biturbo, a carui putere maxima este de 335 CP. Cu acest motor, masina atinge 270 km/h si accelereaza pana la 100 km/h in cam 5,5 secunde.

Maserati Quattroporte IV c Masini rare: Maserati Quattroporte IV

Aceasta generatie Quattroporte a fost produsa intre 1994 si 2001. Va dati seama, ca orice masina italiana din anii ’90, nu straluceste la fiabilitate. Tocmai din aceasta cauza, sunt mai bine cotate versiunile Evoluzione, produse incepand cu 1998, deja sub “supravegherea” celor de la Ferrari, care au preluat Maserati cu un an inainte.

Acum, preturile variaza intre 15.000 euro si 25.000 euro, pentru exemplare intre 70.000 si 120.000 km. Destul de putin, dar asta spune ceva. Masinile nu sunt fiabile, iar intretinerea lor costa. Si se vand ieftin, chiar daca sunt foarte rare, doar 2.400 de exemplare fiind fabricate.

Maserati Quattroporte IV b Masini rare: Maserati Quattroporte IV

Chiar si asa, daca voi ajunge vreodata sa-mi pot permite sa dau atatia bani pe o masina de suflet, clasica, asta ar fi una dintre optiuni. Clar! Ma gandesc de acum cam ce placere ar fi sa conduc un Quattroporte de-asta pe unul din drumurile mele preferate, intre Brasov si Sighisoara icon smile Masini rare: Maserati Quattroporte IV

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.