OFICIAL: Rolls-Royce va prezenta un Phantom cu propulsie electrica!

Constructorul britanic spune ca acesta este primul model de superlux cu motor electric. Masina, care va fi aratata la Geneva, este una experimentala si se numeste 102EX sau Phantom Experimental Electric (EE).

Vorbim despre un singur exemplar, un unicat al carui rol este acela de colecta date despre utilitatea propulsiei electrice pentru o masina de acest calibru. Rolls-Royce vrea sa vada cum va fi privit acest model, cat de bine se va descurca, din punct de vedere tehnic, pentru pretentiile pe care clientii le au de la aceasta marca.

Rolls Royce Phantom OFICIAL: Rolls Royce va prezenta un Phantom cu propulsie electrica!

In 2011, masina va fi mereu pe drumuri, in cadrul unor teste. Va ajunge in Europa, Asia, America de Nord si, bineinteles, in tarile arabe bogate. In cadrul acestui tur, vor avea posibilitatea sa conduca masina, pe langa echipa de teste, si clienti ai marcii, potentiali clienti si chiar posibilii investitori.

Practic, Rolls-Royce spune ca acest Phantom electric nu va ajunge neaparat in productia de serie (desi, probabil se va ajunge la asta peste multi ani) ci este un laborator de test, parte a unui program de dezvoltare a unor tehnologii neconventioanle de propulsie pentru marca britanica. Pentru momentul in care va trebui sa aiba si asa ceva in oferta.

Va dati seama cat de greu va fi de digerat o asemenea masina, acum. Daca masinile electrice normale sunt privite cu neincredere, in primul rand datorita autonomiei de maxim 160 km, cum suna un Rolls cu aceeasi autonomie? Mai ales ca vorbim de un superlux nu foarte compatibil cu distantele scurte din orase. Mai mult, proprietarii sunt oameni cu bani, carora bugetul destinat combustibilului nu le da fiori. Da, sunt educati si inteleg importanta ecologiei, dar nu cred ca ar fi dispusi sa dea o avere pe o masina de superlux pe care un angajat s-o bage in priza dupa fiecare suta de km parcursi.

Rolls Royce Phantom 2 OFICIAL: Rolls Royce va prezenta un Phantom cu propulsie electrica!

Oricum, cei de la Rolls-Royce trebuie sa experimenteze si inteleg asta. Ramane sa aflam, pe 1 martie, mai multe despre ce au reusit sa faca in cazul acestui model, 102EX. Tot atunci vom avea si poze cu masina (cele din articol sunt cu Phantom-ul normal). Pana atunci, insa, oameni din lumea intreaga dezbat acest subiect, sub motto-ul “Electric Luxury: perfection or compromise?” pe site-ul special creat de britanici – www.electricluxury.com.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.