Toate masinile noi vor avea lumini de zi. E deja obligatoriu

La nivelul Uniunii Europene s-a hotarat ca toate masinile noi comercializate in spatiul uniunii sa fie echipate cu lumini de zi. Masura a intrat in vigoare de doua zile.

Ce inseamna asta?

Stiti ca, acum, folosirea luminilor de intalnire (faza scurta) este obligatorie in afara localitatilor. Comisia europeana spune insa ca folosirea luminilor reduce numarul accidentelor rutiere, asa ca a hotarat ca masinile sa aiba lumini speciale, active in timpul zilei, permanent.

LED Toate masinile noi vor avea lumini de zi. E deja obligatoriuAsadar, producatorii sunt obligati sa monteze asemenea lumini, care nu pot fi oprite de sofer. Ele se aprind automat, la pornirea motorului. De ce sunt necesare? In primul rand pentru ca soferii sa nu mai “uite” sa circule cu luminile aprinse si in al doilea rand pentru ca aceste lumini consuma mai putina energie decat faza scurta a masinii.

Nu le confundati cu LED-urile, deja prezente pe modelele marcilor premium! Aceste lumini, pe care le vom intalni pe fiecare masina produsa de acum incolo sunt unele traditionale (cu becuri) si nu ar trebui sa coste in plus. Acele linii de LED-uri de care abuzeaza Audi, tin locul acestor lumini de zi, dar vor ramane probabil doar in echiparea masinilor scumpe, premium, pentru ca sistemele sunt mai costisitor de produs.

De asemenea, aceste lumini de zi nu tin locul fazei scurte pe drumurile extraurbane! Deci vom fi in continuare obligati sa aprindem faza scurta cand iesim din localitati.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.