Cat de fiabil este un supercar?

Ne minunam toti cand apar chestii de genul asta. 700 CP, V12, nebunie curata. Si scumpa. Dar cat rezista? Cat poate sa duca motorul asta din care este stors fiecare CP, prin eletronica si tolerante cat mai mici? Intotdeauna m-am intrebat asta!

Habar n-am. N-am condus niciodata un supercar si nici unul dintre cunoscutii mei nu are unul. Dar nici macar nu ne putem da seama cat rezista motorul unei astfel de masini, pentru simplul motiv ca.. nu sunt rulate cine stie ce. Oamenii care cumpara un Ferrari sau Lamborghini nu merg cu ele zi de zi. Le tin in garaje, le duc la spalatorii speciale, merg la intalnirile cu prietenii, le mai duc in vacante scurte si cam atat. Nu le conduc zilnic, nu fac naveta cu ele.

Asadar, genul asta de masini nu ajung prea repede la limita. Daca ar fi conduse ca niste masini normale, sa faca 25 – 30.000 km anual, timp de mai multi ani, ne-am da seama cat rezista un motor care livreaza 120 CP/litru si ajunge la 9.000 rpm. Dar eu n-am auzit de vreun supercar care sa depaseasca 100.000 km, cu exceptia unui Gallardo al politiei italiene.

Porsche 911 Cat de fiabil este un supercar?

In fine, ma opresc, inainte sa ma intrebati ce naiba vreau sa zic.. Ei bine, am facut introducerea pentru o chestie pe care trebuie sa o spun. Si care se refera la Porsche. Nemtii astia au facut din Porsche 911, in multele sale versiuni, una dintre cele mai fiabile masini din lume. Nu numai comparata cu masini sport, din categoria ei! Nu, Porsche este mai fiabil decat Toyota, Mercedes, Hyundai, Ford etc. Asa spune ultimul studiu JD Power pentru Statele Unite. Conform studiului asta, Porsche este mult (dar mult!) mai fiabil decat Volkswagen.

Si stiti care e treaba? Nu e prima data cand rezultatele arata in felul asta. Pur si simplu, desi fac masini sport/supersport, cei de la Porsche au reusit cumva sa le faca si un exemplu de fiabilitate. Nu mai zic de faptul ca masinile Porsche chiar pot fi rulate zi de zi. Nu sunt atat de spectaculoase la nivelul designului ca Ferrari sau Lamborghini, dar pot fi utilizate zi de zi.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.