Cel mai important criteriu pentru cei care-si cumpara masina

Pana prin 2008 erau importante pentru cei care-si cumparau masini urmatoarele aspecte: sa fie o marca cunoscuta, sa fie diesel, sa fie puternica, sa fie bine echipata (uneori cu tot felul de chestii inutile).

Acum situatia s-a schimbat drastic, din cauza conditiilor, care ne-au invatat ca trebuie sa alegem mai rational, mai fara pretentii stupide de premium cand nu e cazul, mai compatibil cu posibilitatile noastre reale.

Un studiu al Gfk Romania, care foloseste date colectate in 2010, arata ca romanii nu se mai grabesc sa cumpera masini, doar 6% dintre noi avand intentia de a cumpara un automobil in urmatoarele 6 luni. O cifra foarte mica, care reflecta prabusirea pietei auto.

Toyota Prius Cel mai important criteriu pentru cei care si cumpara masina

Dar nu acest aspect este cel mai interesant, ci criteriile in functie de care romanii isi aleg masina in aceasta perioada:

- consumul redus de combustibil – 63%

- marca 44%

- pretul 44%

- caracteristicile si performanta motorului 40%

- confortul 36%

Peugeot Cel mai important criteriu pentru cei care si cumpara masinaO alta concluzie este aceea ca majoritatea romanilor (60%) sunt tentati de o masina second hand. Normal, de preferinta cumparata de la noi, pentru ca taxa de prima inmatriculare este mult prea mare.

Foarte interesante rezultatele studiului la capitolul asigurari! Asadar, din cei ce au masini noi, 38% au asigurare CASCO, in vreme ce 22% au avut asigurare CASCO, dar n-au prelungit-o. Multi posesori de masini noi (40%) n-au avut niciodata astfel de asigurare.

In cazul masinilor SH, asigurarea CASCO este si mai rara, 85% dintre soferi neavand o asemenea polita.

Pentru voi ce ar conta mai mult, daca v-ati cumpara o masina acum?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.