Cum testeaza Ford suspensiile masinilor [video]

Stiti ca cel mai mare dusman al masinilor este… groapa. Drumurile oribil de proaste de care avem din belsug in Romania. Acele drumuri care-ti scutura serios masina si care te duc in service mult mai des decat ti-ai dori.

Din cauza gropilor ajungi sa tai pneuri, sa distrugi jante, asa ca sa nu mai spun ca, in timp, cedeaza amortizoarele, capetele de bara, iar uneori se lasa si cu planetare smulse din cutie. Din cauza asta, cand aduci o masina din Germania (de exemplu) incepi sa auzi diverse zgomote la suspensii, zgomote pe care nu le-ai auzit cand ai testat masina acolo. Si tot gropile sunt responsabile de scartaielile (greierasii) plansei de bord, dupa atatea vibratii incasate.

Testarea suspensiilor in gropi Cum testeaza Ford suspensiile masinilor [video]

Constructorii se chinuie sa faca masinile in asa fel incat sa faca fata drumurilor pline de gropi si denivelari, chiar si atunci cand soferul trece prin ele fara sa tina cont de ce ar putea suferi masina. Iata cum arata o parte din cei 80 de km de “drum” din cadrul poligonului de teste Lommel, al celor de la Ford, din Belgia.

Testarea suspensiilor in gropi 2 Cum testeaza Ford suspensiile masinilor [video]

Aici, inginerii Ford au diferite suprafete pe care testeaza suspensiile tuturor masinilor pe care le produc. Sunt suprafete deteriorate, care simuleaza drumuri reale din diferite zone ale Europei, dar si zone in care suspensiile sunt duse la limita, pentru a vedea cat pot incasa. In acest fel, inginerii se asigura ca masinile rezista in timp, de-a lungul ciclului lor de viata.

Masinile sunt testate la diferite viteze, cu intrari “in plin”, iar rezultatele colectate de la multimea de senzori le arata inginerilor cat de rezistente trebuie sa fie componentele, pentru a nu ceda in situatii reale. Urmariti clipul video (cu sunet), este foarte interesant.

Desigur, in realitate, mai ales in Romania, cunoscuta pentru drumurile impecabile, suspensiile in ansamblul lor cedeaza mai repede decat isi imagineaza cei de la Ford. Pentru ca, asa cum s-a verificat la noi, ocolesti o groapa ca sa dai in alta.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.