Dacia, alaturi de Mercedes, Audi si BMW in topul celor mai poluante marci din Europa

Un studiu facut de Jato Dynamics arata care sunt marcile cele mai ecologice din Europa, in 2010. Adica marcile care vand in Europa, cu exceptia celor americane (acestea nu au fost incluse in calcul).

Iar topul lor arata ca Mercedes este constructorul cu cele mai mari emisii de CO2 din Europa, urmat, la distanta destul de mare, de Volvo. Constructorul suedez a avut cea mai mare scadere a emisiilor vis-a-vis de anul 2009, dar ramane al doilea cel mai poluant constructor din Europa.

Apoi, supriza, pe aceeasi pozitie, cu acelasi nivel mediu al emisiilor de CO2, se situeaza Audi si BMW, urmati de… Dacia. Iata si in format grafic cum stau lucrurile:

tabel emisii CO2 Dacia, alaturi de Mercedes, Audi si BMW in topul celor mai poluante marci din Europa

Practic, constructorul cu cele mai reduse emisii de CO2 este Fiat, iar constructorul cu cele mai mari emisii de CO2 este Mercedes. Dacia este pe locul 5 in topul celor mai poluante marci din Europa, dupa Mercedes, Volvo, Audi si BMW.

Cum comentam situatia asta?

Pai, in doua feluri. Putem spune ca Dacia este pe aceasta pozitie pentru ca este o marca low-cost, cu motoare vechi din cadrul grupului Renault (apropo, vedeti in tabel, Renault sta mult mai bine decat Dacia), deci nu foarte optimizate pentru emisii reduse. Dar mai putem spune si faptul ca BMW si Audi sunt genial de buni la capitolul asta, pentru ca reusesc o medie cu doar putin mai mare decat cea a Daciei, in conditiile in care marcile germane au in portofoliu motoare si masini incomparabil mai mari.

In rest, bravo celor de la Fiat, dar cred ca rezultatul se datoreaza in primul rand motoarelor de cilindree mica pe care le au in gama.

O alta statistica interesanta se refera la emisiile de CO2 (media) ale masinilor noi vandute in fiecare tara din Europa. Voi nu aveati impresia ca tarile nordice sunt cele mai “curate”? Eu da, dupa ce am vazut numai verde in fata ochilor (chiar si intre sinele de tramvai) in Suedia.

Ei bine, nu. Tara in care se vand cele mai poluante masini, luata ca medie este Elvetia, urmata chiar de Suedia si apoi de Germania. De ce?, ati putea intreba. Simplu, sunt tari dezvoltate, unde oamenii au suficienti bani incat sa nu conduca Fiat Panda. Ce gen de masini credeti ca se vand in Elvetia? Multe masini mari, puternice, de lux, din aceasta cauza au cea mai mare medie de emisii de CO2 (161,6 grame/km).

La celalalt pol sta Portugalia, cu cea mai mica medie a emisiilor de CO2 pentru masinile noi vandute (127,4 grame/km), urmata de Franta, Danemarca si Italia.

Sursa: Jato.com

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.