Pentru ca romanii sunt extrem de civilizati, legile circulatiei se imblanzesc! Liber la vorbit la telefon si la nesemnalizat!

Suntem de acord ca traficul din Romania este unul haotic? Ca sunt cretini care ar trebui sa stea in spitale de psihiatrie si nu la volan? Ca se moare fara vina si absurd din cauza prostiei unora?

Bun, atunci sa mai primim un sut in c#@% si sa ne amintim ca traim in Romania. Unde totul este posibil. Mai stiti cand politia incerca sa vina cu sanctiuni mai dure impotriva soferilor indiciplinati si agresivi? Pentru ca, sper sa fim de acord, romanul se civilizeaza cu forta, nu cu vorba buna! Degeaba, politicienii nu raspund la de-astea, nu vor sa fie huliti de soferii dobitoci care-i voteaza. Plus ca mai au si ei cate un frate/var/nepot care merge pe sosea cum are el chef. De ce sa fie tras la raspundere dur, in urma unei legi adoptate de ei?

Road Rage1 Pentru ca romanii sunt extrem de civilizati, legile circulatiei se imblanzesc! Liber la vorbit la telefon si la nesemnalizat!

Dar ultima modificare la legea circulatiei este absolut naucitoare! Chiar si pentru Romania. Cititi si incercati sa intelegeti ce prevede legea care a trecut deja de Senat si mai trebuie sa treaca de Camera Deputatilor si de Presedinte.

Pe scurt, NU vor mai fi pedepsite cu amenda, ci doar cu avertisment (!), urmatoarele abateri/infractiuni:

  • - depasirea cu maxim 20 km/h a vitezei maxime admise in zona respectiva
  • - nepurtarea de catre pasageri a centurii de siguranta
  • - nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers (!!)
  • - folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu execeptia celor prevazute cu dispozitive handsfree (!!)
  • - nerespectarea obligatiei de pune in geamul masinii semnul distinctiv, daca soferul este incepator
  • - conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10km/h sub limita minima obligatorie
  • - imposibilitatea prezentarii actelor din motive obiective

Desigur, daca in termen de 6 luni dupa ce a primit avertisment, soferul face o alta boacana, va fi amendat. De parca mai conteaza…

Daca n-ati inteles inca, sa traducem:

- nici dracu nu va mai circula cu mai putin de 70 km/h in localitate, pe autostrazi se va merge cu minim 150 km/h, iar pe DN-uri cu 130 km/h. Pentru ca te paste doar un avertisment, adica.. nimic.

- daca pasagerul din dreapta ta nu-si pune centura, primesti doar un avertisment. Desigur, atunci cand va fi adunat din mai multe parti, dupa accident, pentru ca zburat prin parbriz, va fi prea tarziu sa-si aminteasca faptul ca centura este cel mai important sistem de siguranta al unei masini. Iar tarile civilizate dau amenzi consistente daca cineva din masina (din fata sau spate) nu poarta centura!

- nu sunt destui cretini care nu semnalizeaza in Romania, trebuie sa-i inmultim, asa ca… dam doar avertisment, adica o dojeneala politieneasca prieteneasca. Mi-e scarba…

- liber la vorbit la mobil, la volan! Tinut cu amandoua mainile, daca se poate. Nici macar nu tre sa-l mai lasi in poala cand vezi politia in intersectie, pentru ca nu ai ce sa patesti. Doar un avertisment prietenesc “haideti, va rog eu, nu e frumos, nu trebuie sa vorbiti la volan…”

A aproape amuzant. Pe bune. Ara trebui sa avem un nou slogan de tara – “Romania, tara unde facem totul sa ne mearga prost!

Sursa: Capital

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.