Vitezistul de linie dreapta

Dupa ce v-am spus despre cruiserul de DN2, sa vedem daca ati intalnit un alt tip de sofer, unul si mai prost de data asta. Mie mi s-a intamplat de curand, de o buna perioada de timp nu ma mai intalnisem cu asa ceva.

Scenariu tipic, ajungi in spatele unuia, dai semnal si intri pe contrasens sa depasesti. Legea spune ca cel depasit nu are voie sa accelereze. Bunul simt spune chiar ca ar putea atinge frana, daca vede ca ala care a intrat in depasire e in criza de spatiu, ca-i vine unul din fata.

trafic depasire Vitezistul de linie dreaptaDar… Romania… ce lege? Orgoliu. Pai tu ma depasesti pe mine?! Asa ca bizonul accelereaza cand tu schimbi banda. Evident, te retragi pe sensul tau, in spatele lui, ca n-ar sens sa joci chicken cu aia de pe sensul opus. Si… mergi in spatele “pilotului” cu orgoliu. Apropo, multi fac chestia asta cand sunt cu sotia/prietena ca sa dea impresia ca e mai mare decat in realitate.

Si, cum mergi linistit in spatele lui, vine o.. curba. Una de-aia larga, prin care poti trece cu 120 km/h, fara macar sa simti ca se inclina prea mult masina. Pai, s-a terminat vitejia… Pilotul franeaza o data, scurt, cu cam 100 metri inainte. Imediat, se aprind iar stopurile.. si raman asa pana cand omul e pe la jumatatea virajului. Trece pe acolo cu 60 km/h, ca-i e frica sa nu decoleze in boscheti, desi daca ar avea dublul vitezei n-ar simti nimic periculos. Nu mai e viteazul care se propteste in acceleratie, acum e periculos, nu mai stie cat de bun e.

Dar, na, asta e romanul-pilot. Tu trebuie sa stai dupa el, mergand fragmentat, pentru ca omul are o problema cu depasirile. Poate niste frustrari generale. Desigur, i-ar pica rangul daca te-ar lasa sa depasesti si apoi fiecare sa mearga in legea lui, fiecare cu treaba lui.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.