Cat de complicat poate fi un volan? [video]

Asa cum stiti, volanul a evoluat de-a lungul timpului de la un “cerc” de lemn, apoi metal, apoi plastic si intr-un final captuseala cu piele. Dar functia sa a ramas aceeasi. N-am ajuns sa conducem printr-o mansa, cum ne arata si acum unele concepte, ci am ramas la clasicul volan, chiar daca are acum o varietate mare de dimensiuni si forme.

La inceput, volanul era extrem de simplu, folosit doar pentru directie si atat. Apoi a aparut claxonul pe volan, un mare plus, pentru ca nu mai trebuia sa iei mana pentru a claxona. Iar nu chiar demult, pe volan au inceput sa apara comenzile sistemului audio, iarasi, un mare plus de confort si siguranta.

Urmatorul pas a fost inglobarea pe volan a comenzilor tempomatului (cruise control), ulterior fiind puse si alte butoane ale sistemului multimedia. In ultimii ani au aparut pe volanul masinilor si padelele pentru schimbarea treptelor.

Sisteme Control volan Ferrari 458 Italia Cat de complicat poate fi un volan? [video]

Cam asta e tot ce inglobeaza un volan modern. Dar nu si la Ferrari! Italienii au impresionat cand au prezentat modelul 458 Italia, atat din cauza performantelor, cat si din cauza volanului. Daca va uitati cu atentie la el, veti intelege.

La acest moment, Ferrari 458 Italia are cel mai complex volan dintre masinile de strada. Ferrari a vrut sa aduca cat mai multa tehnologie din Formula 1 pe masinile de strada, asa ca volanul lui 458 Italia, seamana destul de mult cu unul de F1. Practic, volanul acestui model are marea majoritate a comenzilor pe el, nu alaturi, nu pe coloana de directie.

Semnalizarile, luminile, pornirea motorului, setari pentru suspensie etc. sunt doar cateva dintre comenzile plasate pe volanului modelului 458 Italia. Dar veti intelege maimulte din clipul sugestiv prezentat de Ferrari.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.