Cum definesti civilizatia rutiera – fara limita de viteza, dar in siguranta

De fapt, nici n-ar fi trebuit sa scriu “civilizatie rutiera”. Pentru ca este vorba doar de civilizatie. Oare cum e posibil ca nemtii, ale caror autostrazi nu au limita de viteza pe 65% din intindere, sa reduca de la an la an numarul mortilor in accidente rutiere?

In 2010, in Germania au murit in accidente rutiere 3.657 de oameni, cu peste 500 mai putini decat cu un an inainte. Practic, anul trecut Germania a inregistrat cel mai mic numar de victime in accidente rutiere din ultimii 40 de ani.

Si stiti cum au reusit asta? Cu legi aspre, amenzi si educatie rutiera. O spun chiar ei. Asta in vreme ce in Romania legile se mai inmoaie putin, ca e pacat de bunul simt al soferilor nostri sa fie chiar amendati cand vorbesc la telefon la volan. Mai bine un avertisment cu vorba buna. Sigur e bine asa…

Porsche 911 art1 Cum definesti civilizatia rutiera   fara limita de viteza, dar in sigurantaSa nu-mi spuneti ca ei au 13.000 de kilometri de autostrada si din cauza asta sunt putine accidente mortale. Nu cred sub nici o forma ca romanii ar sti, acum, sa mearga sigur pe autostrazi, chiar daca le-am avea prin toata tara. Mai ales daca ar fi fara limita de viteza! Poate mai tarziu, peste multi ani, cand ne vom mai civiliza, dar nu acum. Pentru ca trebuie sa stii mai mult decat sa dai flash-uri ca sa poti merge corect, fara sa-i incurci pe ceilalti.

Si daca tot suntem la vremea comparatiilor, ia sa vedem diferenta dintre Germania si Romania, raportat la numarul de locuitori, prezentata de dw-world.de.

Raportat la populaţia Germaniei, în anul 2010 au avut loc 45 de accidente mortale, la fiecare 1 milion de locuitori……..

Ceva mai în est însă, în România, poliţia rutieră a publicat în iunie 2010 statistici conform cărora la fiecare 1 milion de locuitori şi-au pierdut viaţa în trafic 130 de persoane. Consiluiul European de Siguranţă a Transporturilor arată că România rămâne ţara europeană cu cea mai mare rată a mortalităţii în traficul rutier, raportată la numărul de locuitori.

via Money.ro

Mai e ceva de spus? Mda, ochii-n patru si conduceti corect icon smile Cum definesti civilizatia rutiera   fara limita de viteza, dar in siguranta

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.