Cum procedezi cand asisti la un accident rutier?

Nu trebuie sa va mai spun ca un accident de masina se poate intampla oricui. Absolut oricui, indiferent ca respecti viteza legala, porti centura si ai SUV cu 10 airbag-uri. Simplul motiv este acela ca un accident poate sa nu depinda de tine. Pe sosea circuli in permanenta alaturi de altii, asa ca variabilele sunt infinite. Iar transportul rutier este cel mai riscant, statistic vorbind.

Dar ce faci cand asisti la un asemenea accident? Mergi linistit cu masina si vezi cum o alta este lovita sau incearca sa evite ceva si ajunge in camp cu rotile in sus. Bineinteles, opresti, dar nu-ti lasi masina in mijlocul drumului, riscand sa provoci un alt accident. In al doilea moment, dupa ce ai oprit masina cu avariile pornite, la loc sigur, esti cu telefonul la ureche sunand la 112. Unde este foarte important sa le spui exact ce s-a intamplat si care este locatia evenimentului.

Crashed car1 Cum procedezi cand asisti la un accident rutier?

Apoi mergi la masina accidentata. Nu cred ca exista ceva standard in faza asta. Vezi ce se intampla, daca observi fum sau flacari, aduci extinctorul si faci tot posibilul sa stingi incendiul. DAR! in asa fel incat sa fii in siguranta. E normal sa te gandesti in primul rand la propria siguranta. Suna egoist, dar e normal.

Crashed cars Cum procedezi cand asisti la un accident rutier?De asemenea, verifici starea ocupantilor masinii. Aici, iarasi, o mie de variante. In principiu incerci sa-i ajuti, dar asta nu inseamna neaparat sa-i scoti din masina. Vezi daca sunt constienti, vezi daca sunt prinsi (incarcerati) in masina. Daca sunt cu piciorele blocate in bord, nu incerci sa-i scoti, ca le poti face mai mult rau. Daca nu respira, teoretic incerci sa le faci masaj cardic sau respiratie gura la gura. Dar, sincer, cati dintre noi ar putea face asta? Sigur, putem incerca.

Insa, in mod sigur, ne da prin minte sa punem o compresa pe o rana deschisa. Si asteptam salvarea/descarcerarea. De multe ori nici nu e nevoie sa faci neaparat ceva medical. Daca ranitul poate se reziste, fizic, e foarte important sa-l linistesti, sa stie ca ai chemat ajutoare. Sa stie ca va scapa.

Asta e teorie. Cum se intampla in realitate? Doua exemple

Crashed car2 Cum procedezi cand asisti la un accident rutier?Cumnatul meu, cu sor’mea in masina si copilul de sub un an. Iarna, pe DN2, gheata. A vazut o masina in fata lui care incepe sa balanseze tot mai mult, pana a derapat complet si ajuns in sant. Rasturnata pe o parte. A oprit, s-a dus la masina rasturnata si a scos-o pe femeia de la volan (era singura) pe portiera  de deasupra. Din fericire femeia era doar socata, nu si ranita. In timpul asta a sunat si la 112, i-au zis ca daca nu exista raniti si masina nu e pe sosea, ei nu pot trimite nici politia, nici salvarea. Asta e.

Ei, cumnatu’, pana s-o scoata pe femeie, a facut semn la o gramada de masini. NIMENI n-a oprit. Lumea incetinea, se uita, si… drum bun! E o chestie, vezi o masina oprita si una rasturnata in sant si tu treci mai departe.

Sunt accidente la care ajung sa opreasca mai multe masini. Acolo, da, n-are rost sa opresti si sa te integrezi intre spectatori. Dar daca vezi o singura masina oprita la un accident, cum dracu’ sa nu opresti?! Pai poate asta care oprise deja nu mai avea baterie la telefon. Sau poate nu reusea sa deschida singur portiera masinii!

Moto Cum procedezi cand asisti la un accident rutier?Al doilea exemplu. Un blogger motociclist care incearca sa evite un animal si pica de pe motocicleta. Destul de rau, pe mijlocul drumului, cu piciorul prins sub motocicleta. NIMENI n-a oprit. Il vedeau pe asta cum se zbate in mijlocul drumului, cu piciorul prins, ocoleau si treceau mai departe. Omul a trebui sa se elibereze singur, sa impinga motocicleta cateva sute d emetri si apoi sa se descurce sa ajunga acasa. N-a trecut pe acolo nici o salvare, semn ca nimeni dintre imbecilii care n-au oprit n-a sunat dupa ajutor. Povestea spusa chiar de el o gasiti aici.

Cam ce fel de om sa fii sa treci nepasator pe langa cineva in situatia asta? Cum dracu’ sa nu te gandesti ca ai putea fi tu in locul lui si tot ce ti-ai putea dori atunci este sa primesti ajutor??

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.