Nissan Leaf este (si) World Car of the Year!

Anul acesta, cele doua premii majore de pe piata auto au revenit unei singure masini – Nissan Leaf. Modelul electric dezvoltat de niponi tocmai a castigat titlul “World Car of the Year“, asta dupa ce la finalul anului trecut a castigat si mai cunoscutul premiu european “Car of the Year“.

Va amintiti rezultatul de la “Car of the Year”, atunci cand Nissan Leaf a castigat in fara modelelor Alfa Giulietta si Opel Meriva. Am si spus atunci, titlul este unul mai mult politic, de incurajare a masinilor electrice. Si pot sa motivez foarte clar de ce spun asta – Nissan Leaf nu este nici cea mai frumoasa si nici cea mai performanta masina electrica. Este “verde” la fel ca si alte masini “verzi”, scumpa, si cu autonomie care nu iese sin media oferita de celelalte modele electrice.

WCOTY 2011 World Car of the Year Nissan Leaf Nissan Leaf este (si) World Car of the Year!

Nissan Leaf este un model strict electric, produs in serie, al carui motor electric produce 109 CP. Masina accelereaza de la 0 la 100 km/h in 11,6 secunde si atinge o viteza maxima de 145 km/h. Autonomia oficiala este de circa 160 km, iar timpul de incarcare a bateriilor ajunge la 8 ore.

La aceasta editie World Car of the Year, Nissan Leaf a batut doua modele din cu totul alte segmente: BMW Seria 5 si Audi A8.

Interesant este ca Chevrolet Volt, model hibrid mult mai bun in conditii reale, a obtinut titlul World Green Car. Ferrari 458 Italia a fost declarat World Performance Car, iar Aston Martin Rapide a obtinut titlul World Car Design.

Si ca sa vedeti cum s-a trecut direct la ecologie in acest an, iata care au fost castigatorii World Car of the Year in anii trecuti:

2011Nissan Leaf
2010 – Volkswagen Polo
2009 – Volkswagen Golf
2008 – Mazda2
2007 – Lexus LS460
2006 – BMW Seria 3
2005 – Audi A6

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.