Alarma, un sistem inutil pe masini

Probabil aveti sistem de alarma pe masina, nu-i asa? In prezent este aproape “obligatoriu”, la fel ca cel de aer conditionat. Oamenii care au o masina, fie ea ieftina sau ceva mai scumpa, simt ca le lipseste ceva daca nu monteaza alarma.

Desigur, asta e la prima vedere. Daca ai sta sa gandesti putin la rece, ti-ai da seama ca alarma este inutila pe o masina si poate fi “ocolita” foarte usor. Insa, oamenii nu gandesc la rece si au senzatia ca masina lor este protejata de alarma, mai ales cand aceasta are o multime de senzori si o gramada de functii. Multe dintre ele poate nici nu le folosesti vreodata.

Telecomanda alarma Alarma, un sistem inutil pe masiniUn studiu facut in Marea Britanie (nu radeti, va veti da seama ca, de data asta, au dreptate) arata ca doar 17% dintre cei care trec pe langa o masina a carei alarma suna acorda o oarecare atentie  acesteia.

Adica arunca o privire rapida, fara sa faca nimic altceva (sursa). Oamenii s-au obisnuit atat de mult cu alarmele, incat nu le mai acorda importanta. Eventual le injura cand sunt acasa si incearca sa se relaxeze.

De ce sunt inutile alarmele?

Pentru ca hotii s-au specializat demult si sunt peste ceea ce pot oferi alarmele in materie de protectie. Daca un hot vrea sa-ti fure masina de 40.000 euro, o va face cu siguranta, indiferent ce alarma de 1.000 euro ai montata pe ea. Pentru ca intotdeauna vor exista hoti care sa pacaleasca alarma ta. Asa ca, ceea ce conteaza ca sa fii cu adevarat protejat, este ca hotul sa nu puna ochii pe masina ta.

Car Alarma, un sistem inutil pe masiniVeti spune ca nu toti hotii sunt profesionisti. Asa este, dar cei care nu sunt profesionisti nu se vor complica sa-ti fure masina. Vor sparge un geam si vor cauta rapid prin torpedo si buzunarele usilor in speranta ca ai lasat pe acolo un sistem GSP, un telefon, o camera foto, etc. Si vor fugi in 10 secunde, fara sa le pese ca alarma face ca toti dracii.

Eu nu am alarma pe masina si nici nu o sa pun vreodata. Pentru ca mi se pare inutila. Mai eficiente, dar foarte incomode si inestetice, mi sa par bucatile de metal, antifurturile alea care blocheaza volanul sau volanul si frana. Desi exista probabil leac si pentru alea.

Vrem, nu vrem, masinile noastre nu sunt protejate decat de soarta. Bine, daca ai niste multi bani si o masina de multe zeci/sute de mii de euro, poti monta un sistem de localizare prin GPS. Exista si la noi, iar in America merge chiar bine asa ceva.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.