Cand mergi prea repede, desi legea zice ca nu

Citind tot felul de comentarii, postate fie la stirile despre accidente, fie la stirile cu actiunile politiei, mi-am dat seama ca multi nu fac deosebirea intre viteza legala si viteza adaptata conditiilor de drum.

Sa ne lamurim:

- poti fi vinovat ca ai condus cu viteza, chiar si atunci cand esti sub limita legala. Conteaza si cum se prezinta vremea si traficul, nu doar cifrele de pe indicatoare.

- chiar daca limita de viteza pe un sector de drum este de 110 km/h, tu trebuie sa te adaptezi conditiilor de moment. Ploua, este aglomeratie si/sau intuneric? Nu mergi cu 110, ci cu cat poti pentru a fi in siguranta. Atat tu, cat si ceilalti.

- pentru ca ne laudam cu faptul ca avem din constructie ceva inteligenta, trebuie sa decidem noi cu cat mergem cand conditiile nu sunt bune. Ar fi si imposibil ca legea sa prevada absolut toate posibilitatile de conditii si trafic ce se pot ivi pe un drum.

- se intampla mai multe accidente datorate neadaptarii vitezei la conditiile de drum, decat accidente datorate depasirii limitei de viteza.

Deci, da, poti merge prea repede chiar si la 60 km/h, cand indicatorul spune maxim 90 km/h. Si esti la fel de vinovat.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.