Cat platesti tu pe masina si cat castiga producatorul

In mod sigur v-ati intrebat vreodata, mai ales atunci cand pretul unei masini vi s-a parut prea mare, cat castiga producatorul la masina respectiva din pretul pe care trebuie sa-l platesti. Adica, ce profit are la fiecare masina vanduta.

Ei bine, am gasit un articol foarte interesant pe capital.ro, din care spicuiesc si eu cateva sume. Atentie, este un calcul independent si aproximativ, pentru ca acest profit pe unitate este calculat fara se tine seama de taxele pe care producatorul le plateste. Asadar, niste sume aproximative, foarte aproape de adevar.

P90053714 Cat platesti tu pe masina si cat castiga producatorul

Ca sa ne intelegem, producatorul castiga la fiecare masina vanduta o anumita suma. Este un fel de profit brut pe unitate, obtinut dupa ce se scad costurile de productie ale acelei masini. In vremuri bune, profitul pe unitate este mai mare, pentru ca producatorul isi permite sa vanda mai scump. In vremuri de criza, cum traim noi acum, profitul este mai mic, pentru ca masina este vanduta mai ieftin (oferte, promotii etc.)

Deci, cand vi se ofera o reducere de 2.000 euro, ganditi-va ca, de fapt, producatorului ii poate ramane profit cam aceeasi suma. Vrea sa vanda mai mult, nu va face o favoare din care sa iasa in pierdere.

Bun, sa revenim la sume, iata cateva dintre ele:

- BMW a avut un profit record in primele 3 luni ale acestui an. Practic, constructorul bavarez a castigat, in medie, 4.462 euro la fiecare model vandut. Cel mai mare profit pe unitate din istoria BMW.
- Mercedes nu-i cu mult in urma, 4.145 euro la fiecare masina vanduta.
- Audi a vandut cel mai ieftin, se pare, doar 2.981 euro.

Mercedes CLS 63 AMG art1 Cat platesti tu pe masina si cat castiga producatorul

In 2010, toata lumea a avut un profit mai mic pe unitate: BMW -3.557 euro/masina, Mercedes – 3.645 euro/masina, iar Audi 2.528 euro/masina.

Dar acestia sunt producatorii premium, sa-i vedem si pe cei de masa, in 2010. Anul trecut, VW a castigat 560 euro/masina profit, Skoda 590 euro, Fiat 250 euro, Renault 150 euro. Dacia a obtinut anul trecut un profit brut de 250 euro/masina.

Asa ca, mai au de unde sa faca reduceri sau nu? icon smile Cat platesti tu pe masina si cat castiga producatorul

PS: Era sa uit! Conform aceluiasi calcul, Ferrari a castigat in 2010 49.900 euro la fiecare masina vanduta. Inainte sa platesca taxele.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.