Cum conducem in Romania – viteza mica si consum mare

Nu va trebuie confirmari oficiale pentru a sti ca in Romania se circula incet si prost. Drumurile prost intretinute si mult prea putinii km de autostrada, duc la scaderea vitezei medii cu care se circula prin Romania. Dar, in acelasi timp, consumul de combustibil creste pentru soferii romani.

Viteza mai mica, consum mai mare

Paradoxal? Deloc! Pe masura ce drumurile proaste sunt mai aglomerate este inevitabil ca nivelul consumului sa creasca. In afara de cele 2 autostrazi si cateva drumuri europene decente, mergem pe drumuri proaste si aglomerate. Iar atunci cand trebuie sa stai zeci de kilometri in spatele unui tir sau chiar a unui tractor, consumi mai mult. De asemenea, pe drumurile proaste e greu sa mergi constant. In general, tragi tare pe unde se poate si franezi cand n-ai unde sa te duci. Asta inseamna consum mai mare.

Sosea Cum conducem in Romania   viteza mica si consum mare

Da, pe autostrada, la 130 km/h consumi mai mult decat la 90 km/h. DAR!! mai exista un aspect. Pe autostrada poti merge constant cu 130 km/h, in vreme ce pe cele mai multe drumuri nu poti mentine viteza de 90 km/h constanta. Franezi, din diferite motive (aglomeratie, masini mari, carute, gropi), dupa care accelerezi. Si in acest fel consumi mai mult.

Asa se explica faptul ca strainii, care folosesc retele mari de autostrazi, inregistreaza un consum mai mic de combustibil.

“Utilizatorii de infrastructureă rutieră plătitori de taxe de drum ard pe “drumurile” ţării cu 30% mai mult carburant decât utilizatorii de infrastructură rutieră din UE. Statistica FORT pentru perioada 2007 – 2010 ne arată că în pofida scăderii valorilor de trafic consumul de carburant a crescut, România fiind astăzi pe primele locuri la consumul de carburant raportat numărului  de maşini, în rândul ţărilor cu infrastructură rutieră similară la nivelul lui 2007”, potrivit reprezentanţilor FORT. sursa

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.