Topul celor mai ieftine modele compacte din Romania

Clasa compacta, cea mai populara si cea mai logica pentru multi clienti, s-a revigorat recent cu cateva modele noi. Nu ca nu ar fi deja aglomeratie in acest segment, dar e bine sa ai cat mai multe optiuni. In primul rand pentru ca poti profita de batalia preturilor pe care o duc intre ei si in al doilea rand pentru ca poti alege o masina la un pret buna, care sa-ti si placa, nu doar sa-ti fie utila.

Cam tot segmentul compact actuala este format din modele “vechi” de cam 2 ani de zile. Asadar, masini de conceptie noua, foarte actuale, cu dotarile de baza incluse chiar ceva in plus. Cum am spus, sunt excelente ca raport pret, dimensiuni, utilitate. Adica sunt suficient de mici in oras, ofera suficient de mult spatiu si pot merge si la munca, dar si in vacanta, fara sa simti vreun inconvenient.

Trafic1 Topul celor mai ieftine modele compacte din Romania

Sa vedem acum un top al celor mai ieftine astfel de modele. Din start va spun ca preturile sunt foarte apropiate si am incercat sa compar masini echitabile si la nivel tehnic. De asemenea, am vrut sa avem o lista cu cele mai populare astfel de modele, nu cu toate existente pe piata. Iata ce-a iesit:

Ford Focus Topul celor mai ieftine modele compacte din RomaniaLocul 7 – Ford Focus 1.6 litri, 105 CP – 16.000 euro. Recent lansat in Romania, noul Ford Focus are un pret de baza doar cu putin mai mic decat al Golf-ului concurent, dar are avantajul ca este cel mai nou lansat. Si, desigur, are vantajul reputatiei, ambele genratii Focus de pana acum fiind campioane la comportamentul rutier. Ma astept ca si noul model sa fie, sper sa va prezint un drive test cu el, curand.

Opel Astra Topul celor mai ieftine modele compacte din RomaniaLocul 6 – Opel Astra 1.4 l, 100 CP – 15.600 euro. Un alt model preferat de romani, Opel Astra, arata excelent, designul fiind de departe un avantaj considerabil. Pe langa reputatie. Masina a fost prezentata in 2009, deciu este in prima jumatate a ciclului de viata, ba chiar la inceputul lui. Am condus versiunea diesel de 1,7 litri si 125 CP si pot sa va spun ca tinuta de drum este o reusita care impaca multe gusturi.

Volkswagen Golf1 Topul celor mai ieftine modele compacte din RomaniaLocul 5 – Volkswagen Golf 1.2 TSI, 105 CP – 15.159 euro. Modelul german este disponibil si la un pret mai mic (15.007 euro), dar pentru versiunea de 85 CP a motorului de 1,2 litri TSI. Cum toti ceilalti concurent pornesc de la puteri mai mari, am ales acesta versiunea de 105 CP si 16.121 euro. Asadar, Golf este cel mai scump model dintre cele prezente in acest top, dar si singurul echipat cu cutie cu 6 trepte.

Citroen C4 Topul celor mai ieftine modele compacte din RomaniaLocul 4 – Citroen C4 1,4 VTi, 95 CP – 15.099 euro. Un model nu neaparat foarte cautat de romani din cauza prejudecatilor fata de producatorii francezi. E adevarat ca nici designul nu este foarte indraznet, dar masina are un interior excelent si este bine echipata. Am condus recent versiunea de 155 CP si mi-a placut, doar ca va sfatuiesc sa evitati cutia pilotata, cu 6 trepte, care este absolut enervanta.

Mazda3 Topul celor mai ieftine modele compacte din RomaniaLocul 3 – Mazda3 1,6 litri, 105 CP – 14.590 euro. Sincer, credeam ca Mazda3 e mai scumpa, dar vine cu o reducere substantiala, tocmai pentru a-i tenta pe romani care nu o privesc prea bine din cauza faptului ca nu face parte din cultura germanelor cu care sunt ei obisnuiti. Modelul nipon este insa unul dintre cele mai reusite la nivelul designului si tratat destul de sportiv incat sa-i seduca pe cei ce vor dinamism fara cine stie ce motor si putere mare.

Skoda Octavia Topul celor mai ieftine modele compacte din RomaniaLocul 2 – Skoda Octavia 1,6 litri 102 CP – 13.039 euro. Ce sa mai spun de Octavia? Model traditional deja pentru romani, propus la preturi tentante, dar fara stil. In afara de aceasta versiune, exista una si mai ieftina, la 11.991 euro, dar echipata cu un motor de 1,4 litri si 80 CP, mic fata de rivali si cred ca prea lesinat pentru dimensiunile masinii. Este cea mai veche oferta din domeniu, dar a avut un facelift care a revigorat-o.

Renault Megane Topul celor mai ieftine modele compacte din RomaniaLocul 1 – Renault Megane – 1,6 litri, 110 CP – 12.700 euro. Probabil va asteptati la asta. Noul Megane este o oferta la fel de buna ca orice Renault pana acum. Din cauza asta avem o multime de Renault-uri pe sosele. Oricum, actualul model este unul mult, mult mai reusit ca design, fara sa mai vina cu elemente dubioase ca spatele vechii generatii. De fapt, masina arata chiar bine, este bine echipata, singurul dezavantaj fiind conceptia veche a acestui motor care va fi curans scos la pensie.

Ok, asta a fost topul, informativ. Daca vreti insa sa cumparati, trebuie sa stiti ca probabil la majoritatea dealerilor veti gasi reduceri din preturile prezentate de mine. Stiti cum e acum, nu se mai uita de sus si te trec pe lista de asteptare, ca acum 4 ani, ci te trag de mana in showroom si, daca te vad hotarat, imposibil sa nu poti negocia cu ei un pret mai bun pentru tine.

UPDATE!!! Initial, VW Golf a fost pe locul 7, ca fiind cel mai scump. Am corectat insa, pentru ca mi s-a atras atentia asupra unei versiuni pe care eu n-o observasem. Asa ca Golf-ul a fost pozitionat pe locul 5.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.