Opel a prezentat cel mai economic model Astra creat vreodata

Opel arata ca motoarele diesel mai au multe de oferit in materie de economie. Sunt deja foarte economice, dar pot fi “convinse” sa fie si mai economice. Dovada o reprezinta noul Opel Astra ecoFlex, o masina care reprezinta cea mai economica versiune a modelului Astra creata vreodata, indiferent de motor.

Noul Opel Astra ecoFlex mai arata ceva. Ca se pot obtine valori incredibil de mici si fara a utiliza motoare cu putere mica. Pentru clasa compacta se folosesc, in general, motoare in jurul a 100 CP pentru cele mai economice versiuni ale gamei. De fapt, in comunicatul de presa, Opel face si o trimite directa la principalul concurent, VW Golf BlueMotion, care foloseste un turbodiesel de 1,6 litri si 105 CP.

Opel Astra ecoFlex Opel a prezentat cel mai economic model Astra creat vreodata

In schimb, Opel Astra ecoFlex vine cu un motor de 1,7 litri care ofera 130 CP, plus un cuplu maxim de 300 Nm. Valori bune, care ar trebui sa ofere chiar un comportament sportiv atunci cand soferul o cere. Motorul este cuplat la o cutie de viteze manuala, cu 6 trepte.

Consumul mediu al noului Opel Astra ecoFlex este 3,7 litri/100 km (99 grame CO2/km). Valoare incredibil de mica, care o depaseste pe cea oferit de Golf BlueMotion (3,8 litri/100 km), in conditiile in care Astra ecoFlex ofera 25 CP in plus.

Opel Astra ecoFlex 1 Opel a prezentat cel mai economic model Astra creat vreodata

Motorul a primit o multime de modificari pentru a ajunge la acest nivel de consum, majoritatea pentru a reduce frecarile interne. Exista chir si senzori de presiuni in bujii, cu ajutorul carora se dozeaza amestecul de combustibil din cilindri. De asemenea, exista sistem de recuperare a energie dezvoltate la franare, sistem Stop/Start si modificari de aerodinamica. Cea mai importanta consta in aplicarea unor fante in spatele grilei radiatorului. La viteza mica, in sarcina sau in conditii de temperatura mare, acestea stau deschise. La viteza mai mare se inchid, pentru a optimiza aerodinamica.

Noul Opel Astra ecoFlex completeaza gama modelelor ecoFlex de la Opel, care mai contine: Corsa ecoFlex (1,3 litri CDTI, 95 CP si 3,5 litri/100 km) si Insignia ecoFlex (2 litri CDTI, 160 CP si 4,9 litri/100 km).

Daca va tenteaza masina, va trebui sa asteptati pana in toamna, cand se vor anunta preturile si va debuta pe piata.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.