Opel arata ca motoarele diesel mai au multe de oferit in materie de economie. Sunt deja foarte economice, dar pot fi “convinse” sa fie si mai economice. Dovada o reprezinta noul Opel Astra ecoFlex, o masina care reprezinta cea mai economica versiune a modelului Astra creata vreodata, indiferent de motor.
Noul Opel Astra ecoFlex mai arata ceva. Ca se pot obtine valori incredibil de mici si fara a utiliza motoare cu putere mica. Pentru clasa compacta se folosesc, in general, motoare in jurul a 100 CP pentru cele mai economice versiuni ale gamei. De fapt, in comunicatul de presa, Opel face si o trimite directa la principalul concurent, VW Golf BlueMotion, care foloseste un turbodiesel de 1,6 litri si 105 CP.
In schimb, Opel Astra ecoFlex vine cu un motor de 1,7 litri care ofera 130 CP, plus un cuplu maxim de 300 Nm. Valori bune, care ar trebui sa ofere chiar un comportament sportiv atunci cand soferul o cere. Motorul este cuplat la o cutie de viteze manuala, cu 6 trepte.
Consumul mediu al noului Opel Astra ecoFlex este 3,7 litri/100 km (99 grame CO2/km). Valoare incredibil de mica, care o depaseste pe cea oferit de Golf BlueMotion (3,8 litri/100 km), in conditiile in care Astra ecoFlex ofera 25 CP in plus.
Motorul a primit o multime de modificari pentru a ajunge la acest nivel de consum, majoritatea pentru a reduce frecarile interne. Exista chir si senzori de presiuni in bujii, cu ajutorul carora se dozeaza amestecul de combustibil din cilindri. De asemenea, exista sistem de recuperare a energie dezvoltate la franare, sistem Stop/Start si modificari de aerodinamica. Cea mai importanta consta in aplicarea unor fante in spatele grilei radiatorului. La viteza mica, in sarcina sau in conditii de temperatura mare, acestea stau deschise. La viteza mai mare se inchid, pentru a optimiza aerodinamica.
Noul Opel Astra ecoFlex completeaza gama modelelor ecoFlex de la Opel, care mai contine: Corsa ecoFlex (1,3 litri CDTI, 95 CP si 3,5 litri/100 km) si Insignia ecoFlex (2 litri CDTI, 160 CP si 4,9 litri/100 km).
Daca va tenteaza masina, va trebui sa asteptati pana in toamna, cand se vor anunta preturile si va debuta pe piata.
… Nu pot sa nu ma gandesc, ca erau mai mai sa puna lacatul.. si acum sunt mai ceva decat “pasarea Pheonix” …
Wir Leben OPEL !
Dezinformare totatala! VW Golf Bluemotion din 2007 cu motor 1.6l TDI are tot 105 CP si consum declarat 3.41l/100km. Deci cat a cotizat reprezentantul Opel pt articol?
@Alin Patrascu
Te-as intreba… de ce esti berbec? Pe intelesul tau, de ce vorbesti cand habar n-ai?
In 2007-2008 Golf BlueMotion avea motorul mai mare, de 1,9 litri TDI, cu 105 CP. Iar consumul era de 4,5 litri/100 km.
Desigur, n-o sa ma crezi, asa ca iata si un copy/paste de pe site-ul de presa VW, referitor la actualul Golf BlueMotion “Golf BlueMotion: 3.8 litre economy – most economical Golf of all times!”.
Deci, prietene invidios ca am luat bani de la Opel… ceea ce ai citit tu (cu 3,41) se referea la un concept. Care n-a fost vandut.
Hahaha, iarasi au dato in bara cu articolul cotizat? mai, dar nici chiar asa pe fata acuma !
Oricum – BRAVO – tuturor constructorilor de masini ca incearca sa reduca semnificativ consumul de carburant, mentinand in acelasi timp un nivel de cai putere semnificat (pentru aceste conditii)
Asteptam si mai multe noutati din acest domeniu .. eu sincer am sa fiu curios cand vin cu solutii de masini hibrid : asfalt + zburatoare :)))
I will be such a happy chicken
ce amuzanti santeti …. cand veti conduce voi masina diferenta de zero virgula cat spuneti voi , va fii nesesizabila , asa ca un ……mare admirator de opel si vw va spun ca motoarele astea sant varza in cativa ani dupa regula de trei simpla : cilindreie mica, la pret de …… / putere mare , raspuns : fiabilitate zero
intr-adevar bune motorasele astea! merg ocazional de la Bucuresti la Pitesti cu un prieten cu Opel Astra 1.7 turbodiesel model ceva mai vechi de 2008.atunci cand are rabdare si merge cu fix 100 km/h are consum de 2.3%
mediu undeva la 5-6 ,dar e greu sa mergi economic
Draga otto, tehnologia ne-a dat aceasta oportunitate de a crea motoare cu cilindree mica si putere marita asa cum zici tu, si in acelasi timp sa fie si fiabile si sa consume mai putin, pentru ca daca toata lumea ar avea bani de motoare de 3000cmc chiar mai mult nu mai ajungeam aici. Si din moment ce majoritatea masinilor sunt o necesitate trebuie rezolvata problema economiei. Un motor de 1.7 litri si 130 de cai poate obtine un consum asa mic tocmai datorita transmisiei in 6 trepte si a vitezei de 90-100 km/h in aceasta treapta. Incearca sa faci si tu chestia asta la mastodontul tau cu motor de “n” mii cmc pentru ca presupun ca are ceva volum. Ai dreptate partial la partea cu fiabilitatea, dar in ceea ce priveste sistemele electrice si electronice care mai degraba ar pica inaintea motorului care dupa parerea mea cel putin 300.000 de km nu are nevoie de interventii majore. Si daca nu-tii plac tie opel si vw ce ai venit sa sustii aici? motoarele HEMI? E o stire !
Foarte interesante tehnologiile astea minune, 1.7, 130 CP, 300Nm ! Dar, si aici exista un mare DAR, si citez : “Exista chir si senzori de presiuni in bujii, cu ajutorul carora se dozeaza amestecul de combustibil din cilindri.”, cand aceasta tehnologie se va lovi de motorina cu 20% apa din statiile romanesti, ce o sa intample cu acei senzori, si cat va costa reparatia sau inlocuirea…. toata economia aia de 3.5% o sa dispara in costul pieselor !
N-am gasit prin toate materialele gasite nici un consum mai mic de 3.8 l/100 km, asa cum zicea Alin Petrascu.
Articolul e pertinent si bine documentat.
In privnita particularitatilor pietei de combustibil din romania, privita la nivel global e o chestiune minora si nu e treaba Opel ci a consumatorilor romani pentru a-i penaliza pe petrolisti, care fie vorba intre noi sunt nesimtiti. pretul petrolului a scazut, dolarul a ascazut, pretul combustibililor in romania se mentin sau poate cresc, dar asta e alta poveste.
Vad aici pareri pro si contra. E si normal! Eu nu inteleg de ce aceasta goana pentru diesel, pentru consumuri reduse mai ales in Romania unde se stie clar ca, calitatea motorinei este sub limitele bunului simt. Ar mai fi de spus si faptul ca un motor ce consuma ceva mai mult combustibil fie motorina sau benzina, are viata mai lunga decat unul care e sugrumat, pt ca unul din efectele benefice ale combustibilului injectat, este acela de A RACII capul pistonului si camera de ardere. O temperatura f mare in cilindru scade performanta uleiului si implicit a motorului. A se vedea comportamentul unui motor care TRAGE AER RECE in cilindru si al unuia care TRAGE AER FIERBINTE. Se stie clar ca amestecul carburant este mai bun atunci cand aerul exterior este mai rece. DECI!!!! O cantitate mai mare de combustibil are ca efect benefic racirea partiala a camerei de ardere. Asa ca sa-si ia cine vrea masini cu consum de 3% dar in acelasi timp sa incerce sa si alerge pe jos si sa guste cate o picatura de apa in loc de o gura zdravana. Cam asa vad eu problema. Prea ne kkm pe noi cu 3% dar cand iesim pe autostrada sau nationale chinuim aceste masini pe la 3000-4000rpm sa mergem cu 160-180kmh (ca asa se merge in RO) in loc sa mergem cu un motor de 2500-3000cc care la 180kmh merge lejer si consuma poate 1-2 litri mai mult decat un DIESEL IN BLANA cu turbina ROSIE CA FOCU si cu pistoanele inmuiate precum untul la soare.
Se prea poate sa ai dreptate Emil, nu contest asta.. Dar goana asta dupa economie de carburant este cruciala pentru cei saraci, asa cum sunt Romanii.
Cat si pentru Europa, care are n motive sa de downsize-ing.
1 Ecologizarea
2 Legilslatia existenta in fiecare tara europeana privind LUXUL, privind Noxele emise de masinile care au capacitate mare, si ar mai fi. ele dar nu imi vin acum in minte.
Si mie mi-ar placea sa am o masina puternica V6, V8 BENZINA si sa ma doara in palarie de lumea asta.. de consum, poluare si alte fleacuri.
pacat ca nu exista si pentru cei cu volanul pe partea stg…
Ieri m-am uitat la HOLDEN Commodore, Calais, Sportwagon sau Ute
Respectele mele !!
@Ovidiu. Pai cat de saraci sunt Romanii? Ca eu vad ca se cumpara masini de peste 20000-25000 in draci in Romania si toti se vaita de consum sau vor sa le consume masinile 3%. Si daca in Ro ar fi cultura celor din vest care sunt intr-adevar preocupati de poluare, nu am mai vedea atat de multi mastodonti cu motoare de 5000cc sau milioanele de diesel-uri pe soselele tarii noastre. In tari precum Elvetia, Norvegia, Finlanda, Suedia, dieselul nu are mare cautare decat la utilitare sau camioane. Taxele pt detinerea unui diesel sunt fff mari in comparatie cu taxele benzinarelor. Si sa nu mai spun ca sunt f multe masini mici, cu motoare de 1000-1400cc pe benzina care au taxe f mici si lumea le iubeste. Pt a te deplasa de la punctul A la B nu e neaparat necesar sa ai Audi 3.0 tdi sau Bmw 3.0 d. E deajuns si un Polo sau un Getz, ca exemplu, cu motor de 1200-1400. Nu spun ca in aceste tari nu exista mastodontii de care vorbeam. Dar atentie…… astea nu sunt tari sarace asa cum spui tu de Romania. Ca sa nu mai spun ca un Chevrolet Cruze nu da bine in fata blocului printre Bmw-uri sau Passat-uri. Deci, parerea mea e ca in Ro, investitia intr-o masina de 20000e, care promite un consum de 3-4% nu e tocmai ok, atata timp cat nu este o investitie pe termen lung. Pt ca daca s-ar cumpara, de ex, Cruze in locul seriei 3 de la bmw, diferenta de bani inseamna cateva tone de combustibil gratis pt cativa ani. Asa ca nu vreau sa mai aud de legile din Ro cu privire la taxa pe LUX sau de grija romanilor fata de mediul inconjurator sau aerul din natura. La noi lozinca e: Mare, puternica si germana. Nu sunt adeptul neaparat al cilindreelor exagerate, dar daca asi fi pus sa aleg intre aceeasi cilindree cu turbo, asi alege cu siguranta benzina, si nu putoarea asta de diesel revolutionar care polueaza mult mai mult decat o benzina. Nu neaparat cantitativ, cat nociv. De vreo 10 ani conduc masinile personale care au minim 2500cc. Si ma bucur enorm de mult ca nu m-a prins febra diesel-ului si nu cred ca eram mai bogat acum daca in decursul anilor faceam o economie de cateva mii de litri de combustibil. Mi-a placut sa simt masina sub picior si nu sa stau cu ochii beliti pe computerul de bord sau pe acul de la rezervor. Si nu cred ca voi putea sa-mi achizitionez vreodata o masina sub 200 cp, indiferenti cate milioane de Nm ar avea un diesel de 130-150 cp cum e cazul opelului. Cu toata tehnologia lui, sigur e mai de senzatie un Golf 2 Gti care daca e bine reglat reuseste un consum afara cu vreo 2litri mai mult decat Opel-ul de mai sus. Si nici nu costa 20000 sau mai mult. Costa poate 1500e. Diferenta inseamna muuuuuulta benzina sa o consumi in voie pe toate drumurile europei. Numai bine.
Foarte foarte bine punctat Emile, imi place cum le zici si cum ai gandit, dar la noi sunt cam cateva categorii bune de oameni:
1 Cei care se scalda in bani, de isi achizitoneaza masini de lux genul BMW, AUDI, MERCEDES, ba chiar si exotice genul Ferrari, Maseratti, Porsche, Lamborghini, Bentley, Rolce si alte asemenea marci..
(nu mai discutam cum isi produc banii.. de sunt asa de bogati)
2 Cei care sunt amarati asa si asa.. mai fura si ei cativa banuti si au visat de mult sa aibe imagine.. si deh (telfonul, masina, hainele sunt pe primul plan… ca asa se vede prosperitatea)
3 aia amaratii care isi dau seama ca o masina te poate deplasa in punctul A spre B fara prea multe briz-brizuri. Simplu si cinstit.
Iar la noi snobismul este forte foarte foarte mare.. vad n si n de romanasi care, au lucrat prin strainatate.. ce au facut primul lucru cand s-au intros de prin SPA, ITA, GER, IRL, ANG, etc… pai au venit cu vre-un “bolid” indiferent de marca, da asa mai PREMIUM.. Si ai mare dreptate cand zici ” MARE PUTERNICA si GERMANA” ai foarte foarte mare dreptate. La noi este astfel logica :
Diferenta dintre un Citoren C3 din 2007 cu motor de 1.4HDI 75cp si optionale ok pe masina.. care consuma 5% in orice anotimp, cu toti consumatorii porniti, cu aerul conditionat la maxim vara pe 35 C.. (bine ca pe computerul de bord apar si consumul de genul 3,8% 4,2 % sau 4,6% etc Care masina merge super bine pana la viteze de 150-160 km..
Iar in aceasta categorie as mai adouga un Peugeot 207, 307-308, Fabia, Aveo, Grande Punto, Fiesta, Accent, I30, Mazda 2, Corsa, Clio, Ibiza, etc
Diferenta intre aceste masini si masinile de cocalar, gen Bmw uruslet, pisicuta, Mercedes Bot de cal, Mercedes 190 sau 124, Pasaturi, Audiuri A4 de generatie veche.. etc. care is zero la dotari.. nu au nici banalul aer conditionat in interior.. sunt harburi in adevaratul sens al cuvantului, uzate si super uzate, cu folie pe ele si cu ceva jenti si o perche buna de BOXE sa se auda MANELELE ..este ca orice as zice eu.. tot cele ultimele amintite vor fi vazute mai bune.. mai cu mot.
Desii consuma foarte mult, indiferent de motorizari.. ca sunt mici, ca sunt mai mari consuma serios.. O zic pentru ca am in jurul meu prieteni care au astfel de masini gen BMW 320, Mercedes 124 si se radeau de unu care are Peugeot 207..
Cu ce nu sunt de acord, fata de comenturile tale, eu zic ca si masinile de capacitate mica de la 1.4 cm cubi in sus, au capacitatile necesare de a rula constant pe autostrzai si drumuri nationale pana in viteze de 150 km destule de lejer fara sa fie forjate.. consuma putin, inclusiv la astfel de viteze, iar diselurile sunt mult mai ok dupa mine decat benzinele, tocmai de aceea eu am fost si mai sunt fan al VW GOLF.
:)))
Consider ca au forta mai buna la roata, sunt mai ok, chiar daca intretinerea la disel vs benzina este mai costisitoare..
De regula eu asa le gandesc, prefer sa am un Golf sau Focus de 1.6 cm Disel, cu dotari pe el bune.. in detrimentul unui bolid, mare si benzinar care sa imi fac gauri mari in buget.. chiar daca e o ALFA 159
Respectele mele !!
a si am uitat ceva, chiar si eu am microbul snobismului in mine.. sunt Romanas get beget.. si nu pot sa nu visez la MARE, TARE si de LUX :))
Presiune in bujii????cum o fi asta?
In fine,precizez ca sunt un admirator al lui opel in detrimentul vw-ului in general,insa daca stau si ma gandesc si analizez putin ceea ce e scris in articol,constat ca opel a facut niste eforturi imense pt ce?…pe 100 de ml economie la 100km…care este vax,=0; iar aici tot vw castiga pt ca nu stiu daca chiar s-au chinuit atat de mult precum cei de la opel sa scoata acel 3,8%km. Deci un + pt vw.
PS. Si vorba lui emil…sa ma kk pe ele de diesel-uri,ca nu-mi ofera nici un fel de placere….benzina tot benzina va ramane,indiferent de tehnologii.