Volkswagen testeaza sistemul care conduce singur masina

Momentul suprem al tehnologiei masinilor este acela cand se vor conduce singure. Adica, te asezi la volan (ma rog, atunci expresia va suna ciudat si arhaic) programezi drumul si citesti ziarul pe iPad. Iar masina va merge singura, legal, printre altele pilotate la fel de automat, pana unde ai nevoie sa ajungi.

Suna la fel de SF ca acum 10 ani, dar incercari se fac. Volkswagen testeaza de aproape un an un sistem nu chiar complicat, bazat pe ceea ce masinile lor ofera deja. Practic, vorbim despre un pilot automat (ei ii spun Temporary Auto Pilot), care are grija si de directie. Oricum pe masini exista deja tempomat-ul care pastreaza distanta fata de masina din fata si franeaza pana la oprire cand e cazul. Deci acest Temporary Auto Pilot se bazeaza pe sistemul amintit anterior si o varianta a sistemului care te avertizeaza cand depasesti marcajul drumului.

Volkswagen TAP Temporary Auto Pilot Volkswagen testeaza sistemul care conduce singur masinaAsadar, directia este controlata automat de niste senzori care “vad” marcajele benzii drumului si centreaza masina intre ele. Practic, in felul acesta masina poate vira singura, nu doar mentine directia inainte.

Volkswagen spune ca sistemul functioneaza pana la o viteza maxima de 130 km/h si este destinat in special autostrazilor. De asemenea, la acest moment, soferul trebuie sa monitorizeze foarte atent traficul si sa preia controlul daca apare ceva neprevazut. Volkswagen numeste acest sistem unul de condus semiautomat, de fapt o legatura intre ceea ce ce exista deja si visul de a face o masina complet autonoma.

Nemtii spun ca, in viitorul apropiat, un asemenea sistem ar putea aparea pentru viteze mici de deplasare, mai exact pentru blocajele de trafic, cand se circula incet.

Si daca tot am discutat despre asta, sa va arata si ce au facut cei de la BMW cu niste ani in urma, masina find “testata de Jeremy Clarkson.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.