ZF a prezentat cutia de viteze cu 9 trepte

ZF a anuntat mai demult ca lucreaza la o noua cutie de viteze automata cu 9 trepte, iar acum i-a prezentat caracteristicile. Cutia e gata si acum ramane sa o vedem pe modelele constructorilor interesati. Si cum BMW foloseste acum o cutie cu 8 trepte, cred ca o va vrea si pe cea cu 9.

Noua cutie se numeste 9HP si a fost conceputa pentru masini cu tractiune fata. Cu adaptare, suporta insa si tractiune integrala, iar tehnologia ii permite si sistem Stop/Start si tren de rulare hibrid.

ZF spune ca noua lor cutie 9HP face fata motoarelor cu nivelul cuplului maxim intre 280 si 480 Nm. Deci n-o vom vedea pe diesel-urile mari si performante.

ZF Cutia de viteze automata 9HP cu 9 trepte ZF a prezentat cutia de viteze cu 9 trepte

Principalul ei avantaj este consumul de carburant mai scazut. ZF spune ca noua cutie cu 9 trepte reduce consumul cu 16% fata de actualele automate cu 6 trepte. Iar asta se intampla pentru ca turatia motorului la viteza de croaziera este sensibil redusa de aceasta noua cutie. De exemplu, o masina cu cutie automata cu 6 trepte va avea la 120 km/h o turatie de 2.600 rpm, in treapta a sasea. Aceleasi conditii, dar cutia cu 9 trepte – motorul va avea doar 1.900 rpm, in treapta a noua, la 120 km/h.

De asemenea, pentru ca raporturile sunt mai apropiate, cutia ar trebui sa fie si foarte confortabila, adica sa nu simti nimic cand schimba, pe langa economia de carburant.

Sa vedem care sunt primii constructori care o vor folosi. Cum spuneam la inceput, celor de la BMW le plac cutiile cu multe trepte, iar cea mai “mare” pe care o folosesc acum are doar 8 trepte. Si este cam cea mai placuta automata pe care am condus-o.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.