Accidente auto de la inceputurile automobilismului

Iata cateva poze, cu adevarat valoroase, care ne arata niste accidente din perioada de inceput a automobilului. Pe vremea cand chiar si janta de tabla era o necunoscuta, nu mai spun de centura de siguranta…

Acum vedem masini accidentate care arata incredibil de rau si totusi, uneori, ocupantii nu au nimic. Atunci era putin invers… Masinile erau facute sa fie cat mai rigide, mai tepene, conform unei false senzatii ca astfel erau mai sigure. Gresit, probabil cei care mureau aratau ca vii, dar nu erau. Abia mult mai tarziu oamenii au inteles ce inseamna forta de impact si ca este de preferat sa ai o structura deformabila care s-o absoarba, pentru ca cei din masina sa nu aiba organele interne facute praf.

Accidente auto vechi art Accidente auto de la inceputurile automobilismului

Cred ca atunci nici regulile de circulatie nu erau bine puse la punct, astfel incat se circula destul de haotic si era inevitabil sa nu existe dese tamponari si accidente. In plus, soferii nu aveau permis, nu exista notiunea asta, te urcai la volan si.. conduceai. Uneori bine, ca batranelul de 100 ani care conduce de 85 ani fara vreun accident la activ, alteori pana in primul pom.

Accidente auto vechi art1 Accidente auto de la inceputurile automobilismului

Acum avem airbag-uri care izoleaza practic masina pe dinauntru, centuri pretensionate, zone deformabile, pedalier retractabil, asta daca tot felul de sisteme de stabilitate, sisteme care franeaza automat, care-ti pretensioneaza franele si care te anunta, noaptea, ca pe carosabil sunt niste pietoni, nu reusesc sa te faca sa eviti impactul.

Totul in doar 100 de ani. O viata de om longeviv.

via Autoblog.it

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.