Cat costa viteza in cateva tari europene

Poate unii dintre voi va pregatiti de vacante, ideal facute cu masina, din punctul meu de vedere. Dar asta nu-i atat de important pentru ceea ce vreau sa va spun in continuare. Pentru ca o amenda o poti lua si cu masina personala si cu una inchiriata la fata locului.

Desigur, asta presupune sa circulam cu masina pe autostrazile Europei. O placere, avand in vedere ca noi ducem lipsa de asa ceva, dar si o responsabilitate, pentru ca europenii nu glumesc cand vine vorba de reguli de circulatie si limite de viteza. Iar o mica abatere poate reduce bine de tot bugetul vacantei si strica si atmosfera.

BMW tablou bord Cat costa viteza in cateva tari europene

Care sunt limitele de viteza in Europa v-am spus deja, la fel si care sunt taxele lor de drum/autostrada. Ei bine, nu le puteti sari pe nici una, pentru ca in cam toate tarile Europei exista sisteme de monitorizare foarte eficiente. Dealtfel, strainii se bazeaza tot mai mult pe sisteme radar automate si e foarte putin probabil sa intalniti echipaje care stau la “panda”.

Iata care sunt amenzile pentru exces de viteza in cateva tari europene:

- in Italia, radarele sunt anuntate de semnele de circulatie specifice. Si e bine s ale luati in seama, pentru ca, daca depasesti limita de viteza cu 20 km/h, primesti o amenda de 160 euro. In plus, italienii practica pe unele sectoare si sistemul “viteza medie”. Adica masoara timpul in care masina parcurge distanta dintre doua radare si afla viteza medie intre ele. pe care o compara cu limita de viteza de pe drumul respectiv. Astfel, iti taie elenul de a depasi limita intre doua controale radar.
Atentie, pentru ca depasirea limitei de viteza pe timp de noapte duce la o amenda mai mare.

Mercedes E Klasse Cat costa viteza in cateva tari europene

- in Austria se foloseste, de asemenea, sistemul “viteza medie”, iar daca esti prins cu 50 km/h peste viteza maxima legala, primesti o amenda de pana la 2.180 euro.

- in Olanda, daca treci cu 20 km/h de limita, esti “taxat” cu 115 euro.

- in Elvetia exista doua zone de autostrada pe care se foloseste metoda “viteza medie” prin care se afla cu cat ai circulat pe un anumit sector de drum. Mai exista insa si unitati mobile, care pot fi amplasate in locatii diferite de la o zi la alta. In plus, exista sisteme de monitorizare a vitezei amplasate in barierele de protectie de pe autostrazi. In aceasta tara, 20 km/h in plus inseamna o amenda de minim 140 euro.

- in Franta se practica la scara mare radarele amplasate in barierele de protectie de pe autostrazi. In general, prezenta radarelor este anuntata de semne, dar politia franceza este in plina campanie de eliminare a acestor semne de avertizare. Francezii nu sunt foarte calmi la volan, dar daca depasesti cu 50 km/h limita de viteza, te calmeaza instant o amenda de pana la 1.500 euro.

sursa: ADAC

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.