Cele mai utile sisteme de siguranta actuale

Tot citind despre echipamentele deja foarte sofisticate ale masinilor, care au “coborat” pana in clasa compacta, mi-am dat seama ca suntem deja la inceputul unei noi ere in ceea ce priveste siguranta auto. O perioada in care ne vom putea baza pe masini sa inteleaga si sa actioneze in locul nostru cand, din diferite motive, nu o facem.

Desigur, ABS-ul si ESP-ul raman baza bazelor in materie de siguranta, iar in viitorul apropiat nici o masina, fie ea si de clasa mini, nu va mai fi vanduta fara aceste doua sisteme. Dar, ati observat probabil, acestea nu mai sunt suficiente. Traficul este tot mai dens, se circula din ce in ce mai repede, iar oamenii nu se responsabilizeaza prea usor.

Volvo City Safety Cele mai utile sisteme de siguranta actuale

Asa ca s-a trecut la o noua abordare. Dupa ce am avut masinile care atentioneaza, acum avem masinile care actioneaza. Iar la capitolul asta eu vad ca fiind extrem de importante urmatoarele sisteme… Sunt deja in productie, dar unele n-au coborat mai jos de clasa medie. O vor face insa, foarte curand:

Volvo City Safety 2 Cele mai utile sisteme de siguranta actuale- sistemul de evitare a coliziunilor in oras, adica ceea ce Volvo numeste City Safety. Actioneaza pana la 30 km/h si poate opri complet masina, daca soferul nu observa ca masina din fata a redus brusc viteza sau a oprit.
Ganditi-va cate accidente (de obicei usoare) se intampla in felul asta. Sigur vi s-a intamplat sa fiti distrasi de ceva si sa nu observati ca masina din fata a franat brusc. In momentele alea, in aglomeratiile din orase, sistemul asta este extrem de util. Si va fi pus pe din ce in ce mai multe masini.

- tempomat-ul cu capacitate de franare. Aceste e sistemul pentru traficul extraurban, dar actioneaza la fel. Iar aici e mai grav sa nu observi ca masinile din fata au franat, pentru ca viteza e mare. Stiti cum se circula pe autostrada, de exemplu, si stiti cat de periculoase sunt blocajele. Nu-i nimic mai infricosator decat sa fii oprit in coloana pe autostrada si sa vezi ca cel care vine tare, din spate, nu observa blocajul la timp. Am patit-o, fara urmari, din fericire.

Active Cruise Control Cele mai utile sisteme de siguranta actuale

Pentru momentele astea, sistemul reduce mult riscul. Chiar daca nu poate opri, presupunand ca viteza e foarte mare, iti atrage atentia, atunci cand franeaza, ca masinile din fata au redus viteza. Si ai timp sa actionezi.
Un astfel de sistem am testat pe BMW X5, dar toti producatorii premium au asa ceva, echipamentul fiind deja implementat tot mai mult in gamele inferioare de modele.

- sistemul care te avertizeaza cand treci peste marcaje. Are deja ani buni de cand e pus pe masini obisnuite, dar eu cred ca in viitor se va raspandi si mai mult. Am condus obosit pe autostrada si stiu cat de usor te poate prinde acea hipnoza provocata de monotonie. In momentele ales, cand deja incepi sa faci mici greseli, un volan/scaun care vibreaza iti atrage atentia ca incepi sa intri fara sa vrei pe alte benzi. Si ca e cazul sa te opresti.

Lane Crossing Cele mai utile sisteme de siguranta actuale

- sistemul de supraveghere a presiunii din pneuri. La fel, exista de multi ani, dar deocamdata nu-i atat de raspandit. Eu il consider foarte important, pentru ca – va spun din experienta – desi se stie ca presiunea din pneuri trebuie verificata regulat, prea putini chiar o fac. Si un pneu dezumflat se poate incalzi mult si poate exploda.

Concluzia? In viitor ni se vor ierta mai multe greseli la volan, dar asta nu inseamna ceea ce pare prima vedere si anume ca putem fi mai putin atenti. Din contra, trebuie sa fim foarte atenti si – cu ajutorul electronicii – avem sanse mult mai mari sa evitam o multime de situatii urate, chiar si atunci cand talentul nu e la el acasa.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.