Cum recuperezi taxa de poluare in instanta

Eu n-am prea acoperit subiectul asta, desi este unul de foarte mare interes, mai ales acum, cand e clar si oficial ca taxa de poluare contravine legislatiei Uniunii Europene, iar cei care au platit-o si-o pot recupera. Bineinteles, nu te poti duce pur si simplu sa-ti ceri banii inapoi, ca vorbim de Romania. De fapt, te poti duce, dar care sunt sansele sa nu fii refuzat?!

Ideea este ca trebuie sa ceri inapoi acesti bani platiti pe taxa de poluare, in instanta. Sansele sa castigi sunt, din cate am auzit eu, foarte mari, dar prea putini o fac din teama instictiva de tribunale si timpul trecut pana la obtinerea deciziei.

Si pentru ca eu nu ma pricep la legislatie si proceduri care tin de procese, iata ce va propun – un articol – punct de vedere al avocatului Marius Coltuc, fondator al Casei de avocatura Coltuc. Gasiti in articol toti pasii pe care trebuie sa-i faceti pentru a recupera in instanta taxa de poluare, plus documentatia necesara pentru a deschide un proces pe tema asta. Iata si articolul:

Opel Vectra Cum recuperezi taxa de poluare in instantaDupa ce, in aprilie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a aratat ca taxa de poluare care se aplica la prima inmatriculare in Romania a unui autovehicul descurajeaza importul si punerea in circulatie a vehiculelor de ocazie cumparate in alte state membre UE, sute de persoane isi cer in instanta banii intrati deja in conturile Administratiilor Finantelor Publice (AFP). Unii au castigat deja, iar altii asteapta hotararea instantelor, care au decis insa suspendarea proceselor.

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis ca taxa de prima inmatriculare practicata de Romania este ilegala, pentru ca incalca legislatia Uniunii Europene. Judecatorii din Luxemburg s-au pronuntat asupra unei solicitari venite de la Tribunalul Sibiu, in care magistratii romani au solicitat un punct de vedere al CEJ, pentru cazul unui roman care incerca sa-si recupereze banii platiti pe taxa. Judecatorii europeni au constatat ca “taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene” si ca “are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre“, conform unui comunicat al CEJ.

VW Passat Cum recuperezi taxa de poluare in instantaEfectul taxei romanesti, spun judecatorii de la CEJ, este ca “vehiculele second-hand importate, cu o vechime considerabila, sunt taxate cu pana la 30 % din valoarea lor – chiar daca este aplicata o reducere insemnata la taxa ca urmare a scaderii valorii acestora – in timp ce masinile similare oferite pe piata auto second-hand interna nu sunt supuse acestei taxe. in atare conditii, legislatia are ca efect descurajarea importului si inscrierii in circulatie in Romania a masinilor second-hand cumparate in alte state membre“.

Punctul de vedere al CEJ a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judeca un proces in care un roman a dat in judecata statul, pentru ca a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala. Magistratii sibieni au vrut sa afle de la CEJ daca taxa contravine sau nu legislatiei europene. Raspunsul CEJ arata ca legislatia europeana interzice statelor membre sa ia masuri de taxare in exces a unor produse provenind din alte state, in favoarea celor de provenienta autohtona.

Romanul care a dat statul in judecata si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania, cu pretul de 6.600 de lei. Motorul masinii avea o capacitate cilindrica de 2.155 centimetri cubi si standard de poluare Euro 2, fiind fabricat in 1997. Pentru a-si putea inmatricula masina in Romania, barbatul a trebuit sa plateasca o taxa de poluare de 7.595 de lei.

Restituirea taxei de poluare

Documentatia necesara este:

  • cererea de restituire a taxei;
  • copie de pe chitanta de plata a taxei;
  • original si copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberata de RAR – copia va fi certificata cu mentiunea “conform cu originalul”;
  • original si copie de pe certificatul de inmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
  • un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a autovehiculului in strainatate;
  • copie de pe cartea de identitate a persoanei;
  • declaratie pe proprie raspundere cu rulajul mediu anual la data inmatricularii in Romania, exprimat in kilometri;
  • expertiza tehnica efectuata de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

Pasi de urmat

Opel Astra Caravan Cum recuperezi taxa de poluare in instantaPrimul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminator si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii Directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 zile.

In situatia in care raspunsul este negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Directiei Generale a Finantelor Publice pe care o va depune la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in raza caruia isi are domiciliul.

Procedura de restituire parcurge una sau doua faze, in functie de pozitia Ministerului Finantelor.

Intr-o prima faza, contribuabilul care a platit taxa va face o cerere de restituire catre Administratia Financiara la care a achitat-o in baza deciziei Curtii si a articolului 110 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Daca Administratia Financiara refuza restituirea taxei, contribuabilul va introduce o actiune la tribunal – sectia de contencios fiscal, care va face aplicarea deciziei Curtii. Actiunea este supusa taxei de timbru, explica deputatul liberal Chiuariu, membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Termenul general de prescriptie pentru creante bugetare este de cinci ani.

Avocat Coltuc Marius Vicentiu spune ca pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de 15 decembrie 2008 si care au fost inmatriculate in Romania ulterior acestei date, cu plata taxei pe poluare triplata, diferenta dintre taxa platita si cea stabilita potrivit OUG 50/2008 se restituie la cerere, in termen de 45 zile de la data depunerii cererii de restituire insotite de documentatia necesara.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.