Cum eu sunt adeptul vacantelor cu masina, indiferent de distanta, sunt sensibil la masinile care se preteaza exact la asa ceva. Intr-o vreme imi imaginam ca un motorhome e perfect, dar mi-am dat seama ca e mult prea lent pentru gusturile mele. Desigur, n-am nimic impotriva vacantelor cu masini de la clasa (cel putin) compacta in sus, dar adevarul este ca nici una nu este mai potrivita ca un monovolum, mai ales cand esti cu ceva prieteni.
Noul Chevrolet Orlando, primul monovolum al gamei Chevrolet pentru Europa, mi-a atras atentia inca de la primele poze oficiale. Si mi-a placut atunci, ca si acum, faptul ca este modern fara sa fie multe prea stilizat, cu linii ciudate, incercand sa fie cat mai deosebit. Nu, Orlando arata barbatesc, aminteste de un SUV si pare chiar usor brut daca-l pui langa un Opel Zafira (de care nu e chiar strain la nivel tehnic) si asta place. Probabil mai mult barbatilor.
Oricum, l-am luat pe Orlando exact unde ar trebui sa fie in elementul lui. Intr-o vacanta de 3 zile la munte, departe de Bucuresti. L-am incarcat pentru scurt timp cu 7 persoane, i-am umplut portbagajul si s-a descurcat excelent. I-a placut si proprietarului vilei pe care o vedeti in poze si care conducea un C4 Grand Picasso.
Interiorul, cu piele si o multime de dotari pe masina de test, impresioneaza prin spatiu. Exista la discretie pentru locurile fata si spate, iar in aceasta configuratie, cu 5 locuri, ramane un volum de 458 litri pentru bagaje. Foarte bine, as spune, daca le aranjezi bine ramai uimit cat poti ingramadi acolo. Exista si posibilitatea sa ridici din podeaua portbagajului ultimele doua scaune si ai o masina cu 7 locuri. Sigur, locurile din spate sunt greu accesibile, foarte limitate ca spatiu, dar le-am testat, pe distante nu prea lungi poti sta linistit. Desigur, in aceasta configuratie ramai la un volum de doar 89 litri pentru portbagaj.
Si scaunele de pe al doilea rand pot fi pliate rapid, astfel incat, ocazional, poti folosi modelul Orlando si pe post de caraus pentru diferite materiale, avand un volum de 1.499 litri la dispozitie.
Plansa de bord este in stilul celei de pe Cruze, bine lucrata si fara scapari majore din punct de vedere al ergonomiei. Una singura am gasit, butonul ESP-ului plasat chiar la extremitatea dreapta a consolei centrale, la indemana pasagerului. Va imaginati ca nu-i ideal sa lasi o asemenea comanda la discretia pasagerului, care o poate actiona intr-un moment deloc fericit, fara sa-si dea seama.
In rest, pozitie inalta, cotiera ingusta, dar comoda pentru sofer si niste stergatoare care nu mi-au placut. Nu inteleg de ce nu au pus niste mult mai eficiente stergatoare aero pe o masina de aproape 20.000 euro.
Am avut pe masina de test cea mai buna motorizare cu cea mai potrivita transmisie. Un turbodiesel de 2 litri si 163 CP, cuplat la o cutie automata cu 6 trepte. Ideal si pentru consum si pentru putere si pentru comoditate. Masina cantareste 1,66 tone si poate ajunge la 2,3 tone incarcata la maxim, asa ca cei 163 CP si mai ales cuplul de 360 Nm sunt ceea ce trebuie. Chiar si cu 7 persoane la bord, Chevrolet Orlando se misca bine si nu lasa senzatia ca ai putea avea emotii la depasiri. Desigur, toate astea costa ceva. Combinatia intre un diesel puternic, cutia automata si greutatea masinii duc la un consum de circa 12 litri/100 km in Bucurestiul aglomerat. Fisa tehnica spune 9,3 litri/100 km, dar nu cred ca valoarea poate fi atinsa in Bucuresti.
Pe un drum national, cu doar doua persoane la bord, am obtinut un consum de 7,8 litri/100 km, dar in conditiile in care am mers destul de repede in afara localitatilor. Oricum, imi place ca Orlando nu e lenes. Ajunge la 100 km/h in 11 secunde (cu o secunda mai mult fata de versiunea echipata cu cutia manuala) si atinge 195 km/h. Mai mult decat suficient pentru categoria din care face parte.
Un alt aspect care mi-a placut. Suspensiile. Chiar daca vorbim de un monovolum, acestea nu sunt setate exagerat de confortabile. Sunt exact atat de cat trebuie de tari incat sa-ti placa sa conduci dinamic, dar nici nu simti ca masina se dezmembreaza pe drumuri proaste. Singurul repros ar fi ca lucreaza cam zgomotos.
Sa discutam despre preturi. Mai stiti cand v-am spus ca Chevrolet Cruze este cea mai buna oferta pentru un diesel sportiv de peste 150 CP? Ei, Chevrolet Orlando este clar cea mai buna oferta in segmentul sau. Nu-i parerea mea, spun asta cu preturile concurentilor in fata.
Asadar, Chevrolet Orlando, in configuratia tehnica pe care am precizat-o, cu nivelul de echipate LTZ PLus (cel mai bun) costa 20.900 euro. Citroen C4 Grand Picasso, cu motor de 2 litri HDi si 150 CP, costa 26.402 euro. Cu cutie manuala, pentru ca automata nu este disponibila pe motorul asta. Sunt promotii si pentru Citroen, nu veti plati chiar 26.402 euro, dar Orlando ramane mai convenabil.
Un alt concurent, Renault Grand Scenic, pleaca de la 21.450 euro (dupa o reducere de 1,400 euro), varf de gama fiind, dar cu motor de 1,9 dCi si 130 CP, semnificativ mai slab decat cel al lui Orlando.
La pret sta, cum am vazut, excelent in raport cu concurenta. Insa, in Romania, monovolumele nu sunt chiar atat de populare. E adevarat, nici eu n-as cumpara masina asta ca singura masina. Nu-mi place s-o parchez prin Bucuresti. Insa, daca mi-as permite doua, aceasta ar fi pentru vacanta, clar.
Intrun alt articol se spunea ca versiunea 1,8 benzina este concurenta lui DACIA LOGAN MCV .Atunci am fost intrigat si am mers la concesionarul local si da 1.8 benzina este un concurent ca pret pentru MCV ul meu full option dar numai atat .Calitatea ca si pretul comparand desigur versiunile diesel sant cu 35% mai mari la orlando, singura problema ramane spatiul aici cei 35% nu se mai aplica fiind parca egal cu MCV ul meu .Sincer daca nu as avea nevoie de un 4×4 (si ma gandesc la mult visatul Duster2.0 ) cu siguranta as fii ales aceasta masina.
@Dan. Chiar ti-a placut???? Seamana cu Logan MCV! Eu nu vad prea multe diferente! Ce mi-e Logan Mcv ce mi-e Chevy Orlando! Tot pe-acolo bate! 7 locuri, motor, cutie, portbagaj etc. Ce naiba se mai chinuie unii sa produca asa ceva cand exista Dacia cu sumedenia ei de modele, care mai de care mai atragatoare!
Nu stiu de ce faceti comparatia cu MCV-ul.. N-au nici o legatura. MCV-ul este un break putin mai inalt, pe cand Orlando este un monovolum.
Probabil nu se observa clar din poze, dar Orlando e mult mai masiv decat MCV, mai spatios, mult mai bine lucrat si echipat… nu au treaba una cu alta.
@DAN. Aha aha!!!!! Am inteles:)
Sigur ca sant asemanari dar si deosebiri , totodata calitatea este cu mult mai vizibila . Pornind de la acel articol de care am pomenit am vrut sa atrag atentia asupra acestui gen de automobil si a lui orlando in special avand ca etalon LOGAN MCV cunoscut de toata lumea , nu am vrut sa laud Dacia (ca am eu un MCV) comparatia a fost facuta de un admirator al lui Chevrolet(korea) Asa ca oricine are inca o treime din pretul unui logan mcv diesel ai recomand un plus de 35% din calitatile lui logan sub forma mult mai barbateasca dar totodata low cost printre monovolume , numita CHEVROLET ORLANDO
proprietarul vilei o fi zis din politete ca ii place, odata ce ai un C4 grand Picasso, ma indoiesc ca poate sa iti placa hidosenia asta. Dar, cine stie, gusturile nu se discuta… Eu mi-am ales masina care mi-a placut (bineinteles, care mi-a placut, dar incadrandu-se in bugetul alocat). daca ar fi sa imi iau un alt monovolum, unul mai mare decat cel de acum, sigur ar fi C4 Picasso sau noua Zafira, pentru ca imi iau masina care sa imi placa mie, nu altora.
Cu tot respectul pt. ceilalati comentatori, dar ….Doamne, cat poate sa fie de URATA! Si cam toate modelele lor pt. Europa in afara de Cruze arata jalnic.Si cand te gandesti ce modele au peste ocean : Camaro, Corvette…
eu am considerat ca este un design american (strategie de marketing) cred ca se vrea sa para o masina americana sa stearga trecutul daewoo din constiinta oamenilor care pana la urma avea ca si acum tehnologie opel totusi rezultatele nu se vad si aceasta marca in europa este prezenta ZERO.
1. mergeti si urcati in masina, conduceti 5km si o sa va schimbati parerea asa cum am facut-o si eu
2. gusturile nu se discuta (mie mi-a placut, de aceea am si cumparat-o) dar este singurul monovolum de pe piata care nu incearca sa fie cat mai ”rotund” ci incearca sa arate ma ”barbatesc”.
3. functionalitatea este peste toate modelele monovolum de pe piata, scaunele putand fi manevrate cu o singura mana pana se fac un imens portbagaj( spre exemplu la renault trebuia sa scoti scaunele din randul 2 ca sa faci loc la portbagaj iar pe locurile din randul 3 nu pot sta nici copiii)
4. motorul diesel chiar iti ofera puterea necesara pentru o astfel de masina
5. am cumparat masina model LT 2.0 de 163 CP la pretul de 16400 (cu tot cu taxa de prima inmatriculare)
Concluzia este ca daca iti place cum arata la exterior cumperi masina ca este cel mai bun raport dintre ceea ce ofera si pretul pe care il platesti.
Articolul chiar scoate in evidenta partile bune si cele mai putin bune ale masinii. Felicitari pt obiectivitate
Mai sincer vorbesc, mie imi place masina, aduce a la america precum sunt TIR urile, stiti cele Europene sunt plate nu au “capota in fata” pe cand TIR urile din SUA gen Peterbilt, Kenworth, Mack etc.
Cam asa sta si cu ORLANDO, iar mie personal imi place. Aduce a barbatie, aduce a masivitate, spre deosebire de formele sexy ale lui OPEL ZAFIRA TOURER si a altor masini din aceasta clasa.
Iar la pretul acesta, pare totusi o varianta atractiva.
Iar “UNUL CU ORLANDO” le puncteaza super bine …
Mie personal la ora actuala, imi place de cei de la OPEL si CHEVROLET sunt pe drumul cel bun, chiar imi plac si doresc sa le mearga bine, sa vanda, sa fie tari in fiabilitate si costuri reduse in exploatare, astfel incat clientii sa fie super multumiti.
Respectele mele !!
eu cred ca ai supra apreciat masina comparando cu un truck ,ar fi fost suficient sa o compari cu un van american( monovolum in america deoarece orlando se incadreaza in asa numita clasa de mini monovolum ) CE SA SPUNEM??? MASINA ASTA PLACE TUTUROR!!!