VIDEO: Am testat cum functioneaza parcarea automata

Timp de doua zile am testat noul BMW Seria 6 cabrio (da, si acum ma mai gandesc la ea) si o sa incep sa va prezint cel mai neinteresant aspect al masinii asteia (glumesc!) – Parcarea automata.

Exact, sistemul de parcare automata, adica tu ai grija de transmisie si frane, iar computerul de volan. Normal, sistemul nu mai are treaba doar cu masinile premium. Eu l-am testat pentru prima data pe Seria 6 numai pentru ca PR-ul de la BMW m-a facut curios cand mi-a spus ca se descurca excelent si nu prea da erori.

Camere video VIDEO: Am testat cum functioneaza parcarea automata

Am mai avut masini echipate cu asa ceva, ultimul cred ca a fost Citroen C4, dar niciodata n-am vazut exact cum merge sistemul. Am incercat de cateva ori, dar ori nu gasea nici un loc suficient de mare pe stradute, ori se facea deja coada in spatele meu pana gaseam unul.

Ei bine, e simplu. Mergi incet (cu vreo 30 km/h) pe langa sirul de masini, iar senzorii scaneaza spatiile dintre ele. Cand gaseste unul care s-ar potrivi, iti spune sa opresti si sa cuplezi marsarier-ul. Faci asta, nu atingi volanul, dar ai grija de frana. Daca nu temperezi din frana, sistemul are tendinta sa faca manevra prea repede (nu franeaza automat). Si ai sansa sa lovesti fie bordura, fie masinile intre care intri. Daca este nevoie, sistemul iti cere sa cuplezi iar prima treapta si masina se indreapta pe locul respectiv, iar daca e nevoie iti mai cere iar marsarier. Practic, isi face loc perfect paralel cu bordura, la distanta egala fata de masinile din fata si spate. Abia atunci iti spune ca s-a terminat.

Am facut astfel de parcari de cam 4-5 ori. Si totul a mers struna, chiar mai repede decat imi imaginam eu. O data chiar a intrat intr-un loc destul de stramt, cu multe manevre, dar a iesit foarte ok. Iar o singura data sistemul s-a pacalit si ma ducea cu roata spate in bordura, dar am corectat manual foarte usor (daca pui mana pe volan, sistemul se decupleaza).

Urmariti si afisajul de pe display-ul central icon smile VIDEO: Am testat cum functioneaza parcarea automata

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.