Cat costa bateriile unei masini electrice

Stim care sunt performantele unei masini electrice, stim cam ce autonomie are, stim si cat costa, dar nu stim mai nimic despre costurile de intretinere. Normal, motivatia suprema cand te gandesti la o masina electrica este sa faci economie prin faptul ca nu mai platesti combustibilul. Partea cu ecologia e secundara.

Un “plin” de curent, care iti permite sa mergi maxim 160 km, costa incomparabil mai putin decat un plin de benzina. Dar cat costa restul? Intretinerea masinii difera fata de cea a uneia cu motor clasic, dar trebuie facuta. Deocamdata lucrurile nu sunt clare in directia asta, pentru ca nu exista masini electrice rulate suficient de mult pentru a vedea cum rezista in timp.

Nissan Leaf Cat costa bateriile unei masini electrice

Multi specialisti spun insa ca intretinerea unei masini electrice ar trebui sa coste mai putin, pentru ca motorul are mult mai putine piese in miscare, iar transmisia este una simpla, cu o singura treapta. Insa, problema unei masini electrice consta in durata de viata a bateriei.

E clar, la orice gadget, bateria se degradeaza in timp. La fel si in cazul masinilor electrice. Vicepresedintele Nissan UK a spus – si probabil acum ii pare rau – ca pretul bateriei lui Leaf este de 22.000 euro. Un pret enorm, cam cat al unei masini de clasa medie. Si totusi niponii spun ca e foarte putin probabil ca bateria sa trebuiasca inlocuita complet. Este formata din 48 de module, fiecare avand un pret de circa 450 euro.

Nissan Leaf 1 Cat costa bateriile unei masini electrice

De asemenea, am mai aflat si ca in cazul lui Leaf capacitatea bateriei ajunge la 80% dupa 5 ani de utilizare. Valoarea depinde insa de cat de mult este rulata masina in aceasta perioada.

In ceea ce priveste deprecierea masinilor electrice, unii experti apreciaza ca Leaf va ajunge la dota 41% din pretul de nou, dupa 3 ani si 50.000 km rulati.

via | Autoexpress

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.