Cat de rapid reactionezi? Testeaza-te!

Toti (noi, soferii) am auzit vorbindu-se despre timp de reactie. Nu ne gandim constient la asta in timpul unei manevre bruste, fie ca mergem sportiv, fie ca trebuie sa evitam ceva. Dar acest timp de reactie poate face diferenta intre accident si aproape accident.

Marea majoritate dintre noi nu apreciem foarte bine distantele, cele din proximitatea masinii. Adica, masina merge mai repede decat constientizam noi si asta se vede atunci cand, dintr-un motiv sau altul, trebuie sa facem o manevra brusca, de evitare sau franare brutala.

Mercedes S Klasse test franare Cat de rapid reactionezi? Testeaza te!

Ce este timpul de reactie? Este perioada de timp din momentul cand observam obstacolul si pana facem manevra. In mod normal, pe sosea, asta se testeaza in mometul in care trebuie sa franam puternic. Din momentul in care observam ca este ceva in fata si pana in momentul in care apasam frana, trece o perioada de timp, perioada in care masina se deplaseaza. In mod normal, ca medie, timpul de reactie al unui sofer normal, este cam de 0,75 secunde. Trei sferturi de secunda care inseamna mai multi sau mai putin metri parcursi de masina, in functie de viteza.

In functie de experienta personala, acest timp de reactie poate fi mai mare sau mai mic. Inchipuiti-va cum reactioneaza un incepator cand e apare o problema. Numai pana intelege ce se intampla si ce trebuie sa faca pot trece chiar si cateva secunde…

Desigur, nu vorbim acum de piloti, oameni antrenati sa reactioneze rapid, in cazul carora timpii de reactie sunt mult mai mici.

Ca sa ne facem o idee despre cat de mult conteaza acest timp de reactie, iata un simplu tabel cu viteze. Transformate din km/h in metri pe secunda, pentru ca, intr-o situatie critica, metrii conteaza, nu km.

Tabel transformari viteza Cat de rapid reactionezi? Testeaza te!

Da, cifrele sunt seci, nu pot reflecta exact situatia critica dintr-o masina, ca n-ai cum sa le transformi in senzatii. Dar ganditi-va ca, la 100 km/h pot trece 28 metri numai pana incepi sa franezi! Plus distanta necesara pana la oprirea masinii, care depinde de cat de bine franezi, cat de bun e sistemul de franare, care-i nivelul de aderenta, in ce stare sunt pneurile, etc.

Test frane Cat de rapid reactionezi? Testeaza te!

Revenind la faptul ca nu percepem prea bine distantele, am avut mai demult o disputa cu un cititor care sustinea ca a oprit masina de la 80 km/h in doar 2 metri (!!). Am incercat, fara succes, sa-i explic faptul ca asa ceva este absolut imposibil si ca cele mai performante masini de strada actuale au nevoie de cam 32 metri pentru a opri de la 100 km/h. N-am avut cu cine sa ma inteleg, omul franase de la 80 km/h si avea senzatia ca s-a oprit in 2 metri. Bine, trebuie sa fii si lipsit de logica ca sa sustii asa ceva, dar ati inteles ideea.

Cum iti testezi viteza de reactie?

Nu vorbim de ceva stiintific. Probabil exista o multime de teste online, nu inseamna neaparat ca sunt si foarte relevante pentru sofat, dar sigur sunt distractive. Eu am gasit unul cu care m-am jucat putin si care-mi place. Il gasiti aici.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.