Invataminte de autostrada

Circul destul de rar pe cele 3 mari autostrazi ale patriei. Pe cea mai noua, Turda – Gilau, nu ajung pentru ca stau in Bucuresti, pe A1 rar, iar pe A2 nu chiar rar, dar doar primii 50 km. Ca in timpul saptamanii nu sunt radare si pot sa mai testez si eu cate ceva.

De obicei, cand vreau sa ma plimb cu masina, aleg drumuri bune si virajate, ca atunci simti cate ceva, nu cand ai cruise-ul fixat la 130 km/h. Nu ma intelegeti gresit, imi plac autostrazile, doar ca.. nu ale noastre.

Azi insa, am fost la mare. Plecat din Bucuresti la 5,30, cu gand ca o sa fie lejer. N-a fost, pentru ca multi altii au avut ideea asta. Pe autostrada s-a mers cum s-a mers, dar m-a deprimat rau jumatatea de ora in care am parcurs ultimii 3,5 km de autostrada. Dar asta nu-i o problema. E vara, e trafic sustinut catre mare, asta e. Mai si astepti.

rasarit autostrada Invataminte de autostradaEi, la drumul asta mi-am facut cateva cruci si mi-am dat seama ca avem la fel de multe autostrazi cati soferi educati, care sa stie sa circule pe autostrada. Pana la urma, barbat, femeie, tanar, mai batran, ai zice ca au trecut niste ani, stiu cat de cat cum sa mearga. Sau macar au instinct de conservare. Sau logica.

Bine, nu va mai spun de flash-uitori ca n-are rost. Ii stim toti, nu vor disparea decat treptat, pe baza selectiei naturale. II lasi in pace, le urezi/arati diverse si asta e.

Dar am vazut alte chestii, unele monumentale:

- cum sa iesi din spatiul de servicii si sa OPRESTI ca sa te asiguri?! Banda aia speciala, aia de accelerare, nu le spune nimic?! Inteleg sa te uiti atent, ca, na, e Romania nu stii cum vine IL- 000 – BOS in plina accelerare, pe banda de urgenta. Dar sa opresti?!

- opusul chestiei de mai sus. NU opresti, NU te asiguri, intri direct pe prima banda a autostrazii, ca aia de accelerare e pentru fraieri. O femeie mi-a facut chestia asta si a fost cu emotii. I-am spus numai de bine.

A2 Invataminte de autostrada- nu pricep de ce sa treci de unul care merge cu 130 km/h, sa revii pe prima banda in fata lui si sa incetinesti la 125 km/h!! Daca nu te tine sa mergi mai repede, sau macar cu aceeasi viteza, de ce mai treci in fata?! Nu mai bine ramai in spate, la o distanta convenabila?! De ce sa ma faci sa te depasesc iar si iar, intr-un joc stupid, doar pentru ca tu ai chef de o scurta acceleratie o data la 10 km?!

- surprinzator, banda de urgenta e pentru urgente! Iar daca tu ai chef sa vorbesti fata-n fata cu niste prieteni dintr-o alta masina, asta nu-i urgenta.

- de acum incolo, daca sunteti blocati pe autostrada, iar politia vine cu sirena pe banda de urgenta, urmata de un A6 negru, va puteti baga dupa ei, pe banda de urgenta. Politia nu va spune nimic, e mai important sa duci politicianul in timp record pe litoral, decat sa iei permisul unor cocalari tristi, care nu pot sta in rand cu lumea.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.