Masini rare: Fiat Coupe

Continuam seria masini rare cu una al carei moment de glorie, pe strazile din Romania, a fost cam acum 10 ani. Fiat Coupe era atunci adus in tara de cei care lucrau in Italia. Spun “moment de glorie” nu pentru ca ar fi fost pe strazile noastre cine stie cate exemplare, ci pentru ca masina atragea atentia pe oriunde aparea. Chiar si acum trage atentia, pentru ca este mult mai rar.

Fiat a produs modelul Coupe timp de 7 ani, din 1993 pana in 2.000. Si a fost un Fiat cu totul atipic. Desenat de Chris Bangle, cel care si-a incercat mai tarziu mana cu BMW, Fiat Coupe a fost produs de Pininfarina, casa de design care a desenat si interiorul masinii. Cand ati vazut prima data un exemplar, sigur v-ati gandit ca stopurile seamana cu cele de la Ferrari, din acele vremuri.

Fiat Coupe art1 Masini rare: Fiat Coupe

Pentru mine, este cam cel mai frumos Fiat facut vreodata. Intotdeauna m-a gandit ca stopurile seamana cu ce avea pe atunci Ferrari, iar taieturile laterale erau ceva foarte avangardist la mijlocul anilor ’90. Imi place mult si acum si n-am inteles de ce in urmatorii ani, Fiat n-a venit cu un inlocuitor. Le vad foarte rar in prezent, au cam disparut de la noi.

La lansare, masina fost propusa cu un motor de 2 litri, cu 4 cilindri. Propulsorul era 0ferit in versiune aspirata (140 CP), dar si in versiune turbo (190 CP). Avea legaturi mari cu motorul Lanciei Delta. Mai tarziu a fost introdus si un motor de baza, de 1,8 litri si 130 CP, dupa care a venit “artileria grea”. Adica un motor cu 5 cilindri in linie, de 2 litri, care avea 147 CP in versiune aspirata si 220 CP in versiunea turbo.

Fiat Coupe art2 Masini rare: Fiat Coupe

Initial, Fiat Coupe a avut cutie manuala cu 5 trepte, ulterior fiind introdusa in oferta una cu 6 trepte.

Acest motor cu 5 cilindri si 220 CP a fost si cel mai puternic montat, oficial, pe Fiat Coupe. Cu el, masina accelereaza pana la 100 km/h in 6,3 secunde si atinge 250 km/h. Ganditi-va ce ofera astazi Fiat si o sa va dati seama ca performantele astea sunt excelente si in 2011.

Si interiorul lui Fiat Coupe arata foarte bine chiar si acum, mie imi place tabloul de bord cu ceasurile “taiate” individual in plansa de bord. Frumos si sportiv, acum un pic retro.

Fiat Coupe art3 Masini rare: Fiat Coupe

In Romania, cum spuneam, le vad acum foarte rar. Pe Autovit.ro sunt cateva exemplare la vanzare, dar cam obosite. Plus ca romanii au avut dorinta apriga de a le aplica cate un tuning sanatos, de-ala specific romanesc, care a transformat majoritatea exemplarelor tunate in kitsch-uri fara nici un fel de atractie pentru nimeni.

In concluzie, Fiat de ce nu faci o generatie noua?!


Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.