Ford Focus va primi cel mai mic motor produs de Ford!

Volkswagen a pornit curentul downsize, cel care a cuprins aproape toate clasele, dar vad ca Ford il duce pe culmi nebanuite! Constructorul american tocmai a anuntat ca noul motor Ecoboost, de 1,0 litri (3 cilindri), va intra in gama Focus. Suna absolut ciudat, nu?!

Un motor atat de mic, cel mai mic produs vreodata de Ford, pus pe o compacta cu pretentii! Nici macar Volkswagen n-a indraznit asta, cel mai mic TSI de pe Golf are 4 cilindri, 1,2 litri si 105 CP.

Iata ca Ford are incredere in ce face si anunta niste specificatii preliminare pentru acest propulsor, in versiunile in care se va regasi sub capota lui Focus.

EcoBoost1LitreEngine Ford Focus va primi cel mai mic motor produs de Ford!

Noul motor Ecoboost de 1,0 litri si 3 cilindri va fi oferit pe Focus in doua versiuni de putere: 100 CP (cutie manula, 5 trepte) si 120 CP (cutie manula, 6 trepte). Acesta ultima versiune are un cuplu maxim de 170 Nm. Ford spune ca performantele dinamice vor fi la nivelul unui motor aspirat de 1,6 litri si ca micul motor de un litru nu are nici un fel de “gol turbo”, datorita unei turbine foarte performante care atinge aproape 250.000 rpm.

In ceea ce priveste fiabilitatea, pentru ca e normal sa-ti pui intrebari cand ai un motor de doar 1,0 litri sub capota unei compacte de circa 1,2 tone, Ford contracareaza cu declaratia ca acesta este unul dintre cele mai avansate motoare produse de ei in prezent si cu cei 720.00 km de test, dintre care 360.000 km doar pentru fiabilitate.

Nu stim deocamdata cifre (performante, consum), dar le vom afla la inceputul anului viitor, cand motorul va intra in oferta. Stim insa ca acest propulsor va fi disponibil si pe C-Max, dar si pe noul B-Max, cel care va fi produs la Craiova.

Si, cireasa de pe tort, Focus-ul cu acest mic motor va fi oferit in viitor si americanilor.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.