Jaguar C-X16 Concept – Sportiv cu tehnologie de Formula 1

Jaguar se reinventeaza cu un nou concept, numit C-X16, si o face intr-un mod foarte ambitios. Pe langa faptul ca arata excelent, un coupe compact, cu un stil aproape nou (aminteste insistent de modelul XK), Jaguar C-X16 concept devine un concurent de vis pentru noul Porsche 911.

Si, pentru ca surpriza sa fie completa, Jaguar C-X16 e mult mai mult decat un concept. Masina este aproape de productia de serie, iar asta se vede fara efort, din detaliile designului si interiorului. Noul C-X16 mai arata si linia estetica ce va fi urmata de Jaguar in viitor, dar pana acolo sa vedem ce ofera modelul in sine.

Jaguar C X16 concept art1 Jaguar C X16 Concept   Sportiv cu tehnologie de Formula 1

In primul rand o silueta care seamana cu cea a modelului XK, dar vine si cu noutati legate de stil si de originalitate (hayonul se deschide in lateral). Britanicii spun ca noul C-X16 este atat de bine proportionat, incat distibutia greutatii pe punti este ideala. Adica egala.

Interiorul este unul de serie, fara inflorituri fanteziste, ceea ce subliniaza inca o data ca productia de serie nu va intarzia prea mult.

Jaguar C X16 concept art2 Jaguar C X16 Concept   Sportiv cu tehnologie de Formula 1

Jaguar C-X16 are sub capota un motor V6 de 3 litri, care produce 380 CP si 450 Nm. Valori bune pentru un coupe compact, dar vine si o surpriza, preluata direct din tehnologia din Formula 1.

In cutia de viteze cu 8 trepte exista si un motor electric, care ajuta la acceleratii. Pe volan exista un buton, numit de britanici “Push to pass”. Numele spune tot, cand depasesti apesi butonul si, pentru o perioada limitata de timp, ai la dispozitie un boost de 95 CP si 235 Nm. Practic, actioneaza la fel ca sistemul KERS utilizat in Formula 1.

Jaguar C X16 concept art3 Jaguar C X16 Concept   Sportiv cu tehnologie de Formula 1

Bateriile care alimenteaza acest sistem se incarca din energia recuperata la franare. Iar daca bateriile sunt suficient de incarcate, motorul electric poate propulsa masina pe distante scurte fara aportul celui conventional, la viteze de pana in 80 km/h.

Jaguar C-X16 accelereaza pana la 100 km/h in 4,4 secunde si atinge o viteza maxima de 300 km/h.

Abia astept sa vad daca pastreaza aceasta arhitectura hibrid si pe versiunea de serie!

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.