Premiera: GM introduce airbag-ul central!

Tocmai cand spuneam ca in materie de siguranta pasiva nu se prea mai inventeaza la momentul actual, iata ca vine GM cu un nou model de airbag, la care, sincer, nu m-am gandit pana acum.

Este vorba de airbag-ul central, care se deschide intre sofer si pasagerul din dreapta. Poate ca nu vi se pare cine stie ce, dar mai jos va arat niste poze in care veti vedea ca, in anumite situatii, protejeaza excelent ocupantii locurilor din fata. Cei de la GM sunt convinsi ca noul lor airbag va salva vieti.

Airbag central GM Premiera: GM introduce airbag ul central!

Asadar, imagineaza-ti ca esti singur la volan si masina este izbita din partea stanga, partea pe care esti tu. Instant, se vor deschide airbag-urile laterale si cele pentru protectia capului, astfel incat nu te vei lovi de partile dure. Dar daca masina ta este izbita din partea cealalta, partea dreapta?!

In cazul asta, ai mult mai multe sanse sa te ranesti. De ce? Pentru ca vei fi aruncat in partea dreapta, in care nu ai un punct de sprijin. Centura de va retine, e clar, dar corpul tau va fi supus la forte foarte mari. Mai ales capul, care nu are sprijin si care iti va tensiona cumplit gatul. Riscul de a-ti rupe ceva e foarte mare.

Airbag central GM 0 Premiera: GM introduce airbag ul central!

Protectia oferita de acest airbag este foarte buna si cand sunt doi ocupanti pe locurile din fata. Airbag-ul impiedica contactul dintre cei doi atunci cand masina este lovita din lateral si reduce si fortele suportate de corp.

Airbag central GM 1 Premiera: GM introduce airbag ul central!

Acest airbag, pozitionat in partea dreapta a scaunului soferului, a fost dezvoltat intr-o perioada de 3 ani si va fi disponibil intr-o prima faza pe modele Buick, GMC si Chevrolet de pe piata americana. Cred insa ca fi preluat curand si de alti constructori, inclusiv cei europeni.

Airbag central GM 2 Premiera: GM introduce airbag ul central!

Cei de la GM spun ca, in America, intre anii 2004 si 2009, acest tip de accident, caruia i se adreseaza airbag-ul central, a avut o pondere de 11% din totalul accidentelor in care masina nu s-a rasturnat. Din acest motiv spun ca noul airbag va salva vieti pe sosele.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.