BMW pregateste farurile cu laser

Mai intai au fost becurile normale, apoi cele halogen, acum sunt la moda LED-urile. Iar peste cativa ani vom avea farurile cu laser. La asta lucreaza BMW, nemtii spunand ca farurile cu laser vin cu o multime de avantaje, cam la toate capitolele, poate mai putin la costuri.

Inginerii constructorului german spun ca farurilor cu laser li se vor putea o multime de functii noi, menite sa sporeasca mult vizibilitatea si, implicit, siguranta, atat pentru sofer cat si pentru ceilalti participanti la trafic, inclusiv pietoni.

Faruri laser BMW BMW pregateste farurile cu laserAvem toate motivele sa-i credem, mai ales ca au reusit, pe actualele faruri cu LED-uri sa introduca o inovatie foarte utila, “marcarea” luminoasa a pietonilor, care-i face mult mai repede observati de catre sofer.

Tehnologia laser permite proiectarea de fascicule luminoase virtual paralele, cu o intensitate de 1.000 ori mai mare decat cea a LED-urilor actuale. Normal, fasciculul este “prelucrat” pentru a nu fi un pericol pentru nici un fel de fiinta.

Si mai este un aspect, care tine de economie. Iluminarea cu laser este mult mai eficienta, consumand mai putin de jumatate din energia unor faruri cu LED. In consecinta, nu vom avea doar lumini mult mai bune, ci si economie de carburant.

Sistemul este prezent pe BMW i8 Concept, dar nu se stie daca va debuta si pe versiunea de serie a modelului, in 2014.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.