Cat de obligatorii sunt pneurile de iarna?

Pentru prima data in Romania, in acest an, de la 1 noiembrie, soferii sunt obligati sa-si doteze masinile cu pneuri de iarna. Sau poate nu neaparat, daca citesti cu atentie textul Ordonantei de Guvern 5/2011.

Ce specifica aceasta ordonanta este ca pneurile de iarna sunt obligatorii doar pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei. Atat. In rest, se poate circula iarna cu pneuri de vara, dar doar pe drumuri curate.

Este un aspect pe care multi nu l-au inteles. Daca nu poti dota masina cu pneuri de iarna, nu circuli iarna, cand este zapada pe drum. Pe drumuri curate nu poti primi amenda pentru ca nu le ai.

Pneuri de iarna Cat de obligatorii sunt pneurile de iarna?

Insa, daca drumul este cu probleme si nu ai pneuri de iarna, poti primi o amenda intre 2.500 si 4.000 lei si ti se suspenda certificatul de inmatriculare. Mai grav este daca, din cauza faptului ca nu ai pneuri de iarna, provoci blocarea traficului (ati vazut ca mai sunt cate unii care nu reusesc sa urce un pod) sau provoci un accident sau doar iesi cu masina de pe drum si distrugi elemente de infrastructura. In acest caz, pe langa amenda, esti bun de plata pentru ceea ce ai stricat.

Pneurile de iarna sunt obligatorii pe toate rotile, aceasta e alta prevedere importanta. De asemenea, la fel de important de stiut este ca pneurile all-season NU sunt acceptate ca fiind pneuri de iarna.

Asta spune legea. Dar ce spunem noi, care am circulat iarna si stim diferenta intre pneurile de iarna si cele de vara?

Pneuri de iarna 2 Cat de obligatorii sunt pneurile de iarna?

Eu spun ca, chiar daca legea te obliga sa ai asemenea pneuri doar cand mergi pe zapada/polei, este obligatoriu pentru siguranta ta si acelorlalti sa le ai pur si simplu tot sezonul rece. Am mai scris si anul trecut, sub 7 grade celsius pneurile de vara sunt bocna si nu mai asigura aderenta suficienta.

De asemenea, pneurile de iarna nu se pun doar pe puntea motoare! Te ajuta sa pleci de pe loc, dar ai mari sanse sa dezechilibrezi masina si sa intri in derapaj, chiar si la o franare usoara.

Pneurile all-season sunt un compromis care nu ajuta in nici o situatie. Sunt mai slabe ca unele de vara si in nici un caz nu fac fata pe zapada.

Ce trebuie sa retinem este ca pneurile de iarna sunt o investitie in propria siguranta. Un set pentru o masina normala (jante de 15 inchj) ajunge la 800 – 1.000 lei, dar le poti folosi circa 4 sau 5 ani (ierni) fara probleme. E adevarat ca platesti schimbul lor toamna (cam 100 lei) si primavara, aceeasi suma.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.