Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

Opel sarbatoreste in acest an 75 de ani de la primul model compact al marcii, care s-a numit Kadett, nume care a rezistat pana acum 20 de ani. Sigur va amintiti anii ’90, cand incepusera sa fie aduse si la noi o multime de modele Kadett. Pareau, si chiar erau, foarte moderne la vremea aia.

Insa, cred ca putini dintre voi stiau ca primul model Kadett a aparut in anii ’30, iar apoi o lunga serie de generatii au facut istorie pentru marca germana, pana cand, in 1991, s-a trecut la denumirea Astra, care a pastrat insa cronologia indicativului. Adica, primul Astra s-a numit Astra F, dupa ce predecesorul sau s-a numit Kadett E.

Opel Kadett Astra Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

Eu zic ca-i foarte interesant sa vedem aceste modele de la inceputuri si sa aflam cateva idei despre fiecare. Iata-le, in ordine.

Opel Kadett (1936)
Opel Kadett Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

Primul model compact Opel n-a purtat, asa cum ne-am astepta, indicativul A. Avea un motor de 1,1 litri, cu 23 CP si caroserie autoportanta din otel. La acea vreme, tractiunea era pe puntea spate. Masina avea un pret de pornire de 2.100 marci germane. S-au vandut peste 100.000 unitati pana in 1940, cand a fost sistata productia de autovehicule civile. Dupa razboi, uzina a revenit Rusiei, iar primul Opel Kadett a fost produs in Rusia pana in anii ’50, sub numele Moskvich 400.

Opel Kadett A (1962)
Opel Kadett A Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

Aceasta a doua generatie, mult mai moderna, avea un motor de un litri si 40 CP si cutie de viteze cu 4 trepte. In scurt timp apare si versiunea coupe, cu motor de 48 CP.

Opel Kadett B (1965)
Opel Kadett B Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

Aceasta a treia generatie a avut o mare varietate de caroserii: 2 si 4 usi, fastback, doua versiuni coupe. A avut un succes deplin, cu peste 2,7 milioane exemplare produse pana in 1973.

Opel Kadett C (1975)
Opel Kadett C Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

A fost lansat initial in versiuni sedan, break si coupe. Coupe-ul GT/E avea motor de 1,9 litri, cu injectie de benzina. Masina era singura compacta hatchback cu tractiune pe puntea spate. Un alt element de noutate, Kadett C a avut o versiune cabrio, prima in gama Opel dupa anii’30. Motoarele erau un 1,2 litri de 60 CP si unu 1,6 litri cu 75 CP.

Opel Kadett D (1979)
Opel Kadett D Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

S-a trecut la tractiune fata si motor transversal, iar aceasta generatie avea un motor de 1,3 litri cu 60 sau 75 CP. Datorita noii configuratii a motorului si transmisiei oferea mai mult spatiu

Opel Kadett E (1984)
Opel Kadett E Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

Deja il stiti, inca mai circula exemplare ale acestei generatii si prin Romania. In mod sigur ati auzit de versiunea sport GSi, cu motor de 115 CP, care avea coeficientul aerodinamic de doar 0,30, record in clasa pentru acea vreme. Aceast ageneratie a fost un succes notabil, cu 3,7 milioane de exmeplare produse.

Opel Astra F (1991)
Opel Astra F Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

Opel trece la denumirea Astra, dar pastreaza indicativul, asa ca prima generatie Astra se numeste Astra F. Este cel mai vandut model din istoria marcii, cu circa 4 milioane de exemplare vandute. Pe baza acestei generatii a fost oferit un model alimentat cu gaz natural si a exsita si un model experimental cu propulsie electrica.

Opel Astra G (1998)
Opel Astra G Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

A fost in productie pana de curand si a avut o versiune coupe care arata bine si astazi. Plus versiune OPC pentru hatch-ul in 3 usi si Caravan, al caror motor de 2 litri, turbo, produce 192 CP si asigura performante respectabile. Aceste versiuni sunt destul de rare astazi.

Opel Astra H (2004)
Opel Astra H Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

Model care se afla inca in productie si care a adus atat de apreciatul model in 3 usi, GTC. N-are rost sa va spun prea multe, stiti foarte bine masina, poate o si conduceti.

Opel Astra I (2009)
Opel Astra I Compactele Opel implinesc 75 ani. Kadett si Astra la aniversare!

Una dintre cele mai frumoase compacte la momentul actual. Cu o versiune GTC care arata superb si un GTC OPC cu 280 CP, pe care-l asteptam in 2012.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.