Cele mai fiabile masini din Germania, la 3 ani de utilizare

Iata un alt studiu de fiabilitate, facut in Germania, valabil doar pentru piata germana. Unii spun ca este cel mai relevant studiu de fiabilitate, adica este mai important si mai aproape de adevar decat ceea ce ne livreaza JD Power.

Este vorba de celebrul TUV (Technischer Überwachungsverein, adica Technical Inspection Association), care nu poate fi evitat de nici o masina inmatriculata in Germania. Legea spune ca toate automobilele din aceasta tara trebuie sa se prezinte pentru prima data la aceasta inspectie la 3 ani dupa ce au fost cumparate noi. Apoi, la fiecare 2 ani.

Service Cele mai fiabile masini din Germania, la 3 ani de utilizare

Constructorii asteapta cu nerabdare acest raport TUV, iar clientii au incredere in el pentru ca se spune ca ar fi compus din teste foarte precise, cu tolerante mici. Iar la ei nu prea merge spaga, asa ca una din 5 masini pica testul la prima inspectie. Da, teoretic e un fel de ITP, dar cred ca diferenta-i de la cer la pamant. Nu merita sa facem comparatia asta.

Asadar, anul asta, iata cum arata raportul pentru masinile cu o vechime de 3 ani, testate, cum am spus, pentru prima data. Procentul din dreapta arata cate masini n-au trecut inspectia din prima incercare, din totalul celor testate.

TUV Report 2011 Cele mai fiabile masini din Germania, la 3 ani de utilizare

Ce remarcam noi aici? Pai faptul ca Toyota e inca regina fiabilitatii. Daca Prius, o masina destul de complicata, reuseste sa fie pe primul loc, nu ne mai mira ca Auris este pe locul 2, iar Toyota Corolla Verso este pe 7. Rezultate bune si pentru Mazda si Porsche.

Din pacate, la coada clasamentului sta Dacia Logan. Modelul romanesc a obtinut rezultate bune la unele teste de fiabilitate, dar cu masina cat de cat noua. Iata insa ca, dupa 3 ani de utilizare, lucrurile stau putin diferit. Sincer, am avut o tentinta sa cred ca poate nemtii isi protejeaza piata de Logan (au mai facut-o, cu diverse teste dubioase), dar vorbim de TUV si nu cred ca ar cobori pana la un asemenea nivel.

Mai exista un top, cel al masinilor cu o vechime de 10 – 11 ani. Asta apropo de masinile aduse din Germania. Iata cum arata:

TUV Report 2011 2 Cele mai fiabile masini din Germania, la 3 ani de utilizare

Deci, daca vrei sa nu dai gres cu o masina mai veche, adu-ti un Porsche 911 din Germania! icon smile Cele mai fiabile masini din Germania, la 3 ani de utilizare Urmeaza 3 modele Toyota, evident. Iar pe ultimul loc este nefericitul Ford Ka, prima generatie.

sursa: TTAC

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.