Cele mai mici distante de franare 100 – 0 km/h

Franele unei masini sunt la fel de importante ca si motorul ei. De fapt, mai importante, pentru ca in nici un caz nu mori daca nu ajungi foarte repede la 100 km/h. In schimb, poti s-o patesti rau, uneori, pentru doar un metru distanta de franare in plus…

Eu nici nu inteleg de ce unii constructori insista pe tamburi pentru rotile spate. Ok, costuri mai mici, dar cat o costa in plus un set de discuri? Nu de alta, dar e dovedit ca discurile sunt mult mai eficiente decat tamburii. Si atata vreme cat Oltcit-ul avea discuri pe toate rotile, inca din anii ’80, de ce n-ar avea acelasi lucru, de exemplu, un Opel Corsa, productie 2011?

Chevrolet Corvette Z06 Cele mai mici distante de franare 100   0 km/h

In fine, am divagat, ceea ce vreau sa va spun se refera la extrema de sus. Cele mai performante sisteme de franare pentru masini de strada. Vorbim tot de discuri, dar nu unele de otel, ci discuri perforate, din carbon si ceramica, capabile sa-ti imprime centurile in piele si sa-ti disloce cate-o vertebra de la gat, la o franare puternica.

Jurnalistii de la MotorTrend au facut un top al celor mai performante masini, in ceea ce priveste sistemul de franare, ordonat dupa distantele de franare obtinute de la viteza de 60 mile/ora (96 km/h), in testele proprii. Evident, gasim aici doar supercar-uri, doar discuri compozite (carbon si ceramica), doar etriere Brembo si pneuri varf de gama (Michelin Pilot Sport & Pirelli PZero).

Sa vedem un top 10:

1. Chevrolet Corvette Z06 Carbon Edition | 28,3 metri
2. Ferrari F430 Scuderia | 28,3 metri
3. Chevrolet Corvette Z06 Centennial Edition | 28,6 metri
4. Lexus LFA | 28,6 metri
5. Porsche 911 GT3 | 28,6 metri
6. Ferrari 16M Scuderia Spider | 29,2 metri
7. Audi R8 V10 5.2 | 29,2 metri
8. Audi R8 (V8) | 29,2 metri
9. Chevrolet Corvette ZR1 | 29,5 metri
10. Dodge Viper ACR | 29,5 metri

Ca idee, masinile noastre (compacte, mici, etc.) opresc de la 100 km/h in cam 40 metri. Asta daca franezi cum trebuie, cu pneuri normale, de multe ori eco (rezistenta redusa la inaintare), pentru ca cei mai multi producatori le incalta acum cu pneuri eco. Testele producatorului se fac cu pneurile de serie, noi, umflate corect, in anumite conditii de temperatura si pe suprafete cu aderenta buna.

Corvette ZR1 Cele mai mici distante de franare 100   0 km/h

Acum vreo 2 ani am fost pasager intr-un Corvette ZR1 (o masina absolut nebuna!), timp de jumatate de ora, iar proprietarul imi spunea ca atunci cand a luat-o i-au zis ca trebuie cam 100 de franari serioase pana cand discurile ajung la performante optime. Mie mi-a aratat mai mult acceleratii atunci icon smile Cele mai mici distante de franare 100   0 km/h

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.