Oficial: Noul BMW Seria 6 Gran Coupe – Primul coupe cu 4 usi de la BMW

BMW a prezentat astazi, oficial, primul coupe cu 4 usi al marcii. Ati auzit de el de ceva ani, dar acum il vedem in versiunea de serie. Se numeste BMW Seria 6 Gran Coupe si este mult asteptatul concurent bavarez pentru Mercedes CLS.

BMW a inclus acest model in gama Seriei 6, langa Seria 6 coupe si cabrio. Practic, BMW Seria 6 Gran Coupe reprezinta versiunea in 4 usi a Seriei 6. Noul model isi propune, evident, sa ofere o alternativa clientilor de Mercedes CLS, pentru ca BMW a intarziat si asa mult timp pana sa activeze in acest segment. La fel cum Mercedes intarzie sa ofere un rival pentru X6.

BMW Seria 6 Gran Coupe art1 Oficial: Noul BMW Seria 6 Gran Coupe   Primul coupe cu 4 usi de la BMW

Revenind la BMW Seria 6 Gran Coupe, asemanarile sunt evidente, practic aceeasi parte frontala ca si la coupe/cabrio, doar cu mici modificari la nivelul zonei inferioare a spoilerului. Nici spatele nu difera fata de ceea ce vedem la celelalte modelul din Seria 6, dar avantajul si noutatea lui BMW Gran Coupe tin de linia laterala. Una dinamica, usor plonjata catre spate, care reuseste sa dea efectul vizual de coupe si prin faptul ca luneta face un unghi larg cu capota portbagajului.

BMW Seria 6 Gran Coupe art2 Oficial: Noul BMW Seria 6 Gran Coupe   Primul coupe cu 4 usi de la BMW

Interiorul este acelasi cu cel de la Seria 6, dar va exista probabil un program si mai flexibil de personalizare. In schimb, locurile din spate difera mult, cum e si normal. Pentru ca vrobim de un coupe cu 4 usi, BMW Seria 6 Gran Coupe ofera doar doua locuri individuale in spate, consola centrala si tunelul transmisiei despartindu-le complet.

BMW Seria 6 Gran Coupe art3 Oficial: Noul BMW Seria 6 Gran Coupe   Primul coupe cu 4 usi de la BMW

Inca de la debut vor exista 3 motorizari. Cea de top este V8-ul de 4,4 litri, biturbo, de pe BMW 650i Gran Coupe. Acesta produce 450 CP/5.500 rpm si 650 Nm. Cu acesta motor, noul coupe cu 4 usi accelereaza de la 0 la 100 km/h in 4,6 secunde si atinge 250 km/h, in conditiile unui consum mediu de 8,6 litri/100 km. Aici se poate opta si pentru sistemul xDrive. Apropo, acest propulsor produce ceva mai mult decat cei 408 CP ai Seriei 6 cu care m-am jucat eu.

Urmeaza versiunea BMW 640i Gran Coupe, al carei motor 6 in linie, de 3 litri, produce 320 CP si 450 Nm. Doar 5,4 secunde pentru a atinge 100 km/h, 250 km/h viteza maxima si un consum mediu declarat de 7,7 litri/100 km.

BMW Seria 6 Gran Coupe art4 Oficial: Noul BMW Seria 6 Gran Coupe   Primul coupe cu 4 usi de la BMW

Normal, nu lipseste nici dieselul. BMW 640d Gran Coupe ofera 313 CP si 630 Nm si performante dinamice identice cu modelul de mai sus, 640i, insa la un consum mediu mult mai mic, doar 5,5 litri de motorina la 100 km.

Concluzia este ca Seria 6 Gran Coupe este cam cel mai elegant BMW actual, poate chiar cel mai elegant produs vreodata. Dar difera de concurentul sau principal, Mercedes CLS. In primul rand, CLS-ul este model de sine statator la nivel estetic, pe cand Seria 6 Gran Coupe este practic un Seria 6 cu 4 usi. In al doilea rand, Mercedes CLS are zona spatelui mai accentuat profilata in ideea de coupe, pe cand BMW mizeaza putin mai mult pe eleganta. Va fi interesanta batalia vanzarilor intre modelele astea doua…

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.