Alfa Romeo Giulietta a facut senzatie in segment

Alfa Romeo a fost putin in deriva in anii trecuti. Va amintiti ca au tinut modelul 147 in productie timp de vreo 10 ani, cand in model de genul asta este inlocuit cam la 6 ani.

Dar apoi au venit cu Giulietta, un model pe care eu il consider cam cel mai frumos din clasa compacta. Si s-a vazut. Nu va ganditi ca a depasit cine stie ce veterani ai clasei compacte la vanzari, pentru ca nu asta e scopul ei. Dar e suficient sa zicem ca anul 2011 a fost cel mai bun din toate timpurile pentru Alfa, la nivelul hatchback-urilor. Iar lucrul asta se datoreaza modelului Giulietta.

Alfa Romeo Giulietta Alfa Romeo Giulietta a facut senzatie in segment

Si pentru ca Autoitalia se lauda cu performantele Giuliettei, pe care am testat-o anul trecut in cea mai potenta versiune a ei, iata si niste cifre care ne arata ce inseamna sa stii sa desenezi o masina.

- 80.000 exemplare Alfa Romeo Giulietta s-au vandut anul trecut numai in Europa. Normal, cel mai mare succes a fost pe piata italiana (35.000 unitati), urmata de Franta (9.200), Marea Britanie (7.000) si Germania (6.300).

- la nivel global, vanzarile modelului Giulietta au fost de 140.000 exemplare in 2011.

- cel mai popular motor este cel de 1.6 Multijet 105 CP (35%), alaturi de cel de 170 CP, 1.4 MultiAir (15%). Asta apropo de cei care au retineri fata de motoarele turbo din curentul “downsizing”.

Alfa Romeo Giulietta 11 Alfa Romeo Giulietta a facut senzatie in segment

- culoarea preferata a fost Bianco Ghiaccio. Cei care au optat pentru culoarea rosie au ales configuratii sport. Logic.

- varsta medie a cumparatorilor este de 40 ani (!!!), 20% din ei fiind femei.

- in Romania s-au vandut anul trecut 195 de modele Alfa Giulietta, dintr-un total de 245 de unitati Alfa livrate pe piata noastra. Romanii au preferat, la fel ca europenii, motorul de 1,6 litri Multijet, cu 105 CP.

Eu zic ca sunt cifre bune, avand in vedere ca Alfa inca este privita cu suspiciune la noi si nici preturile nu sunt chiar atragatoare. De exemplu, cea mai ieftina versiune Alfa Giulietta cu motorul de 1,6 litri Multijet are un pret de 20.500 euro pe piata noastra.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.