Noul Dodge Dart – suflet italian, design american

Din pacate, nu vom avea masina asta in Europa. Spun “din pacate”, pentru ca-mi place mult de tot. Noul Dodge Dart e un cocktail foarte inspirat intre pasiunea italiana si stilul tipic american.

Ceea ce vedeti, adica noul Dodge Dart, este primul model al gigantului Chrysler produs pe o platforma a grupului Fiat. Si nu orice platforma, ci exact aceea a Alfei Giulietta, usor modificata. Va imaginati ca este destul de sportiv, nu? Ei bine, este, spun si americanii, care au reusit sa vina cu un design foarte inspirat pentru aceasta platforma.

Dodge Dart art1 Noul Dodge Dart   suflet italian, design american

Asadar, Dodge Dart este un sedan compact deloc discret. Agresiv, destul de “complicat”, cu spate in stil Challenger, cu stopuri unite prin linie de LED-uri. Arata foarte american, foarte sportiv, foarte cum trebuie daca ne gandim ca reintra in locul vechiului model Neon. E adevarat ce ceea ce vedem in poze reprezinta versiunea Dodge Dart R/T, cea mai sportiva, ornata frumos cu negru si rosu.

Dodge Dart art3 Noul Dodge Dart   suflet italian, design american

Interiorul este mai mult american decat european, dar, iarasi, n-am ce sa-i reprosez. Arata foarte high tech, zona digitala pe care sta vitezometrul, zona pe care sunt afisate diverse informatii. Display-ul mare de pe consola centrala, cu touch screen, centralizeaza o multime de comenzi si-mi place in mod deosebit schimbatorul sportiv, din aluminiu, preluat parca direct de la Alfa.

Dodge Dart art2 Noul Dodge Dart   suflet italian, design american

Motoare? Daca platforma e de Alfa Giulietta, evident ca si motoarele sunt tot de-acolo. Dodge Dart este oferit cu 3 propulsoare pe benzina, cu optiunea a 3 cutii de viteza. Insa americanilor le trebuie ceva cai. Se pleaca de la un propulsor de 1,4 litri MultiAir, turbo, care produce 160 CP. Il stiu de pe Abarth 500, chiar daca eu am mers cu versiunea mai slaba a lui. Apoi, pentru americanii care n-au incredere in motoarele mici, se ofera unul de 2 litri, Tigershark, care produce tot 160 CP. Cel mai puternic motor oferit deocamdata pentru Dodge Dart este unul de 2,4 litri, MultiAir, cu 184 CP.

Americanii ofera pentru Dart, la alegere, 3 cutii de viteza. Una manuala, cu 6 trepte, automata, tot cu 6 trepte si una cu dublu-ambreiaj cu 6 trepte.

Ei, cum vi se pare? Nu-i asa ca arata intr-un mare fel?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.