Noul Peugeot 208 GTi concept – Peugeot revine la hothatch-uri serioase

Peugeot promite sa revina in stil mare in segmentul hothatch, cu noul Peugeot 208 GTi, prezentat acum de ei sub forma unui concept. Nu inteleg de ce-i mai spun “concept”, cand e clar ca ceea ce vedem mai jos sunt pozele masinii de serie.

Francezii s-au cam balbait in ultimul timp cu hothatch-urile, asta desi Peugeot are traditie si un model (205 GTi) pe care fanii nu l-au uitat nici acum. Insa incercarile lor cu modele hot de clasa mica (fie numite GTi sau RC) n-au mers cine stie ce. Poate si pentru ca nu le-au impus cum trebuie, poate si pentru ca au avut concurenta puternica…

Peugeot 208 GTi concept art1 Noul Peugeot 208 GTi concept   Peugeot revine la hothatch uri serioase

Acum insa, ambitiile sunt mari cu noul Peugeot 208 GTi. Stiu ca inca nu sunteti chiar familiarizati cu noul 208, dar masina a fost prezentata de cam 3 luni si urmeaza sa debuteze la Geneva. Impreuna cu hothatch-ul 208 GTi, versiune sportiva bazata pe modelul 208 in 3 usi.

Pachetul tehnic suna foarte bine. Noul Peugeot 208 GTi a primit un motor de 1,6 litri, turbo, care produce 200 CP (acelasi de pe coupe-ul RCZ) si care este cuplat la o cutie de viteze manuala, cu 6 trepte. Francezii n-au zis inca nimic despre performante, dar eu zic sa ne asteptam la un 0 – 100 km/h in cam 7 secunde.

Peugeot 208 GTi concept art3 Noul Peugeot 208 GTi concept   Peugeot revine la hothatch uri serioase

Chiar daca ascunde un motor serios, hothatch-ul Peugeot 208 GTi nu sare in ochi. Emblema GTi, eleron, difuzor de aer, iesire dubla a esapamentului, jante mai mari si… cam atat. Mai individualizat este interiorul, cu materiale speciale, cusaturi, insertii de rosu, volan sport, pedalier sport, schimbator la fel. Aici iti dai seama ca este o versiune sport. Din afara, mai putin.

Peugeot 208 GTi concept art2 Noul Peugeot 208 GTi concept   Peugeot revine la hothatch uri serioase

Toate bune si frumoase, un motor de 200 CP pe o masina de clasa mica promite intotdeuana senzatii si distractie, dar exista o problema. Peugeot 208 GTi NU inspira sportivitate, in mare parte pentru ca nu-mi place, cel putin la prima vedere, noul 208. Este mult prea feminim, si-a pierdut putina masculinitate de la 207. Parca s-a descompus ceva la noua generatie… iar stopurile chiar nu arata bine. Astept sa vad masina pe viu, ca sa-mi dau seama exact cum o percep. Am mai avut surprize…

Oricum, noul Peugeot 208 GTi va avea probleme la capitolul perceptie. Cand cumperi un hatchback, vrei sa arate “rau”, vrei sa se vada ca-i cel mai scump si sportiv model din gama. Nu modelul normal, putin scuturat de praf. Si, cu toate ca suna bine din punct de vedere tehnic si este comparat de francezi cu 205 GTI, baza nu arata bine. Cel putin in poze.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.