Volkswagen Autostadt – poate cea mai spectaculoasa parcare din lume

Uzina Volkswagen din Wolfsburg, Germania, are exact langa ea ceea ce constructorul german a numit Autostadt. “Orasul masinilor” este un parc tematic vizitat de peste 2 milioane de oameni in fiecare an. Vedeti in poze ca-i foarte spataculos, dar principala atractie o reprezinta… parcarea de masini noi.

E adevarat ca nu-i vorba de o parcare obisnuita. In Autostadt sunt doua turnuri din sticla, inalte de 60 metri, legate de uzina printr-un pasaj subteran cu o lungime de 700 metri. Ambele cladiri sunt, de fapt, parcari pentru modelele Volkswagen abia iesite de pe linia de productie. Si vorbim de parcare complet automatizata, cu brate mecanice cu platforme care transporta masinile cu circa 1,5 metri pe secunda si le depoziteaza in spatii speciale.

Volkswagen Autostadt art1 Volkswagen Autostadt   poate cea mai spectaculoasa parcare din lume

Clientii pot opta sa ridice masinile de la acest centru, caz in care li se asigura accesul la toate obiectivele din Autostadt si, cand vor sa preia masina, pot urmari robotii cum le transporta masina jos, la spatiul de preluare. Astfel, masina ajunge la proprietar cu kilometrajul la zero, fara sa fi fost condusa vreun metru.

Si chiar daca n-ai cumparat un Volkswagen poti patrunde printre sutele de masini depozitate aici, la bordul unei platforme speciale, manevrate automat, la fel ca masinile.

Volkswagen Autostadt art2 Volkswagen Autostadt   poate cea mai spectaculoasa parcare din lume

Autostadt mai ofera restaurant, spatii de relaxare, traseu off-road, muzeu si o gramada de alte atractii obisnuite pentru un parc tematic. Este, alaturi de uzina transparenta din Dresda (unde se fabrica batranul si deja muribundul Phaeton), un loc de vazut daca esti pasionat de masini. L-am trecut pe lista de Germania, alaturi de BMW Welt, noul muzeu Mercedes (l-am vazut doar pe ala vechi) si noul muzeu Porsche (la fel, doar pe ala vechi.)

foto: Autostadt

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.