In cat timp poti frana cand vezi radarul?

Am primit mail-ul asta pe adresa de contact a blogului. Vi-l prezint si voua, pentru ca cititorul Motorstory.ro care l-a trimis vrea niste pareri legate de subiect. Asta-i situatia lui Irinel:

Cat de repede poate frana o masina gen opel vectra C de la 121 km/h la 88 km/h luand in calcul si viteza de reactie a soferului cand vede radarul icon biggrin In cat timp poti frana cand vezi radarul? ??? Conform pozelor politiei rutiere acest lucru s-a intamplat in 1 secunda. Oare este adevarat???

Si acum povestea:

Opel Vectra C In cat timp poti frana cand vezi radarul?In luna Octombrie 2011 am fost inregistrat de un aparat radar in timp ce ma deplasam pe un drum in afara localitatii (limita de 90 km/h) cu viteza de 121 km/h. In momentul respectiv masina avea cuplat pilotul automat setat la viteza de 100km/h. In urma depunerii contestatiei la procesul verbal existent am studiat probele depuse la dosar de Politia Rutiera care atesta ca am fost inregistrat cu 121 km/h (poza1 la dosar). In poza 2 de la dosar (dupa 1 secunda fata de prima poza) se atesta ca am franat pana la 88 km/h (adica o decelerare de 33km/h). In poza 3 (dupa 1 secunda fata de poza 2) se atesta ca am franat pana la 78 km/h (adica o decelerare de doar 10km/h).

Bun, parerea mea este ca-i imposibil sa franezi de la 120 km/h la 88 km/h in doar o secunda, tinand cont si de timpul de reactie. Timp de reactie care poate fi si de o secunda. Dar presupun ca Irinel are ceva experienta, asa ca timpul de reactie e mai bun. Chiar si asa, nu mi se pare posibil sa decelereze atat.

Mai este un aspect. Din experienta spun ca, atunci cand vezi radarul si franezi, n-o faci niciodata cu toata puterea sistemului de franare. Daca ai un obstacol, da, franezi cat poti, din cauza instinctului de conservare. Dar radarul nu-i un pericol iminent de lovitura, asa ca nu franezi la maxim.

Si totusi nu pricep cum sa te inregistreze radarul cu 121 km/h cand tu esti pe cruise control la 100 km/h…

In fine, dati-va cu parerea. Dar, va rog, la obiect si fara divagatii inutile.

Deci?

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.