OFICIAL: Iata noul Dodge Viper!

O noutatea delicioasa, chiar daca nu prea are treaba cu piata europeana. Ii va interesa insa foarte mult pe toti pasionatii de masini. mai ales de masini exotice. Chrysler a prezentat noua generatie Dodge Viper, un model care arata mai bine ca oricand.

E putin ciudat si oarecum incorect sa-i mai spunem Dodge Viper. Asta pentru ca Viper a trecut in curtea diviziei de performanta a celor de la Chrysler (SRT – Street & Racing Technology). Asa ca numele oficial al masinii nu mai are treaba cu Dodge. Noul model se numeste SRT Viper. Oricum s-ar numi, ma bucur ca s-a intors.

Cand o fost oprita productia modelului anterior, nu se stia sigur daca americanii vor mai face o noua generatie Viper. Insa.. nu s-au putut abtine, mai ales ca masina asta este un brand in sine in America.

SRT Viper 2013 art1 OFICIAL: Iata noul Dodge Viper!

Bun. Noul SRT Viper arata.. asa cum il vedeti in poze. Foarte, foarte bine, zic eu. Imi place partea frontala (parca e un pic de Alfa pe acolo, nu??), imi plac lateralele, cu difuzoarele de aer din spatele rotilor fata si imi plac la nebunie stopurile, tipic americane. Arata mai altfel decat pana acum, este mult mai aproape de fineturile europene. Si nu numai la nivel de stil.

SRT Viper 2013 art2 OFICIAL: Iata noul Dodge Viper!

Interiorul, pe care, sincer, americanii n-au dat prea multi bani pana acum, arata de milioane de ori mai bine, plus ca tipul care a facut prezentarea la Salonul Auto de la New York (o prezentare foarte naturala si inspirata) spune  ca nivelul de calitate nu mai are nici o legatura cu cel al modelelor Viper anterioare. Adica noul SRT Viper poate sta langa Ferrari si Lamborghini in ceea ce priveste interiorul. Ca idee, scaunele sunt de la acelasi producator care livreaza si pentru Ferrari.

SRT Viper 2013 art3 OFICIAL: Iata noul Dodge Viper!

Tabloul de bord este cel de la Dodge Dart, dar adaptat pentru noul SRT Viper. Arata bine, l-am laudat si la Dart, plus ca display-ul TFT permite personalizarea afisajului multor informatii.

Si pentru ca suntem europeni, sa radem putin de americani. Acest noul SRT Viper este primul Viper care are ESP si cruise control. Abia acum s-au hotarat sa puna asemenea sisteme. Si daca tot au vrut altceva, au pus si Launch Control, cu mai multe programe pentru controlul tractiunii si ESP. Asadar, o infuzie puternica de electronica, pentru a face masina mai controlabila. Si ca sa fie totul cat mai aproape de europene, se pot pune chiar si amortizoare ajustabile electronic. La vechiul Viper se spune ca trebuia sa fii putin nebun ca sa-l conduci tare…

SRT Viper 2013 art4 OFICIAL: Iata noul Dodge Viper!

Si un alt aspect pentru care merita laudati. 44% fibra de carbon, sasiu cu 50% mai rigid. Asadar, greutate redusa, noul SRT iper are in jurul a 1,5 tone.

Motorul noul SRT Viper

Am putea crede ca americanii s-au inspirat de la europeni in ceea ce priveste eficienta, ca au ajuns la concluzia ca un V8 biturbo este mai indicat in zilele noastre.

SRT Viper 2013 art5 OFICIAL: Iata noul Dodge Viper!

NU. Traditia Viper cere un V10, asa ca a ramas acelasi V10 de 8,4 litri de la generatia anterioara, doar ca acum livreaza 640 CP (cu 40 CP mai mult) si 812 Nm. Oficialii Chrysler spun ca vorbim despre motorul aspirat cu cel mai mare nivel de cuplu din lumea masinilor supersport. Cutia este una manuala, cu 6 trepte.

La finalul galeriei veti vedea si versiunea de curse, SRT Viper GTS-R, care se intoarce in seria americana Le Mans.

SRT Viper 2013 art6 OFICIAL: Iata noul Dodge Viper!

Ati observat deja ca nu exista cifrele cele mai importante. Din pacate, americanii n-au comunicat inca performantele dinamice. Insa ma astept sa fie acolo, langa italiene.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.