Opel Ampera, disponibil in Romania. Costuri de intretinere

Opel Ampera, modelul electric cu autonomie extinsa, este disponibil acum si in Romania. E scump, dar vine cu niste costuri de intretinere surprinzator de mici.

Modelul reprezinta ideea GM de a produce o masina ecologica, care sa anuleze autonomia redusa a celor strict electrice. Ca urmare, Opel Ampera, care nu este hibrid, ci un model electric cu autonomie extinsa, este propulsat de un motor electric, ale carui baterii sunt incarcate de un motor pe benzina, atunci cand este cazul.

Opel Ampera 1 Opel Ampera, disponibil in Romania. Costuri de intretinere

Opel Ampera are un motor electric de 150 CP, iar motorul pe benzina, cu rol principal de generator, este unul normal, pe benzina, de 1,4 litri si 86 CP.

Masina poate rula intre 40 si 80 km doar in modul electric, fara ca motorul pe benzina sa porneasca. Bateriile se pot incarca si la priza, astfel ca, daca drumurile zilnice sunt intre 40 si 80 km, motorul termic nu functioneaza, deci nu exista consum de benzina.

Opel Ampera 2 Opel Ampera, disponibil in Romania. Costuri de intretinere

Partea buna este ca, atunci cand iesi din oras, ai la dispozitie o autonomie de maxim 500 km, fara realimentare. Consumul mediu oficial este de doar 1,2 litri/100 km, atunci cand se utilizeaza in principal energia din baterii.

In privinta performantelor, Opel Ampera nu sta chiar rau pentru o masina de acest gen. Are cam 1,7 tone, dar ajunge pana la 100 km/h in 9 secunde, viteza maxima fiind de 161 km/h.

Am condus Opel Ampera anul trecut si, sincer, am ramas impresionat. Este o masina electrica, pe care o poti utiliza oricand, pe orice distante, cu un consum redus de benzina.

Opel Ampera – Pret si costuri de intretinere

Ca orice model eco, unul burdusit de tehnologie neconventionala, Opel Ampera costa destul de mult. Pretul masinii este de 42.900 euro. Reteaua de distributie este formata doar din 3 dealeri (DiBas, Radacini Motors şi Union Motors Car Sales), toti localizati in Bucuresti. Doar acesti 3 dealeri pot asigura operatiunile de service pentru Opel Ampera.

Opel Ampera 3 Opel Ampera, disponibil in Romania. Costuri de intretinere

Am ramas suprins de costurile de intretinere. Opel ofera garantie de 8 ani sau 160.000 km pentru baterie si sistemul electric de propulsie. O durata linistitoare, in conditiile in care foarte multi se intreaba cat de bine rezista bateriile unei masini electrice la utilizarea cotidiana.

Intervalul de revizii este de 30.000 km sau un an, iar costul primei revizii ajunge la 40 euro, in vreme ce totalul reviziilor in primii 5 ani sau 150.000 km nu depaseste valoarea de 600 euro.

Opel Ampera 4 Opel Ampera, disponibil in Romania. Costuri de intretinere

Asadar, un pret de achizitie mare, dar care se mai amortizeaza in cativa ani datorita costurilor foarte reduse ale reviziilor. Opel spune ca aceste costuri sunt comparabile cu cele ale modelului Corsa 1.3 CDTI. Fata de Insignia 2.0 CDTI, primul an de utilizare aduce un avantaj de cost de 77% in favoarea Ampera, valoare ce creste pe parcursul exploatarii. In cel de-al treilea an de utilizare, diferenta ajunge si la pana la 84% costuri mai reduse pentru Ampera.

Ramane de vazut cum se va descurca in Romania, eu cred ca mai bine decat Mitsubishi iMIEV si Citroen C-Zero.

Despre autor

Jurnalist auto, 11 ani de experienta in presa scrisa, TV si online. Fondator al blogului Motorstory.ro, in 2008.